Educarea tusei

Incarcat la data: 19 Iunie 2011

Autor: Boeru Veronica

Pret: Gratuit

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 722426 kb

Tusea este un reflex normal, fiziologic, dar a tusi frecvent si persistent nu mai este un fenomen natural, el traducand starea de boala.


Tusea este declansata de iritatia mecanica a receptorilor din laringe, trahee, bronhii mari de catre pulberi, secretii, sange etc, ca si de iritatia chimica a receptorilor din bronhiile distale mai ales, produsa de gaze toxice sa iritante. De la acesti receptori, caile aferente sunt reprezentate de nervii glosofaringieni si mai ales de vag, cu integrare in bulb. Caile aferente merg pe cordoanele ventrale ale  maduvii spre motoneuronii spinali ce deservesc musculatura respiratorie.


Tusea este formata dintr-un inspir profund declansat de iritatia bronhica, inspir care mareste valoarea coloanei de aer ce va fi expulzata, iar prin destinderea sistemului toracopulmonar se creeaza premiza cresterii fortei de expulzie a musculaturii expiratoare. Urmeaza o scurta faza de apnee cu glota inchisa. Expirul incepe inainte de deschiderea glotei in asa fel incat presiunea intratoracica creste la peste 1oo mm Hg. Brusc, glota se deschide, iar expulsia expiratorie prin contractia puternica a musculaturii expiratorii si prin marele gradient  presional alveola - gura determina o expulsie a aerului care poate atinge 28o mtsec. Coloana de aer care se deplaseaza cu o astfel de viteza antreneaza corpii straini, secretiile si le elimina prin plaman.


Presiunea intrapulmonara foarte mare determinata de tuse poate declansa o serie de accidente. Ruptura septurior si peretilor alveolari, pneumotoraxul sau pneumomediastinul sunt mai rare deoarece concomitent creste si presiunea pleurala. in schimb, pericolul este pe linie circulatorie deoarece presiunea marita intratoracica blocheaza intoarcerea venoasa, creste presiunea venoasa centrala, debitul cardiac scade, putandu-se instala insuficienta acuta circulatorie cerebrala tranzitorie. Aceasta ischemie cerebrala sta la baza "sincopei tusigene". La batrani si aterosclerotici, pericolul este cu atat mai mare.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Educarea tusei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: tuseaa tusiiritatie