Grupa sanguina

Incarcat la data: 01 Iunie 2010

Autor: buburuza ioly

Pret: 50 credite

Numar pagini: 11

Tip fisier: zip

Marime fisier: 36 kb

5 (1 review)

Termenul de grupa sanguina (sau grup sanguin) este folosit pentru a caracteriza sangele unui individ in functie de prezenta sau absenta unui antigen pe suprafata eritrocitelor acestuia. Majoritatea antigenelor de grup sanguin sunt de natura glicoproteica, oarecum stabile din punct de vedere genetic, unele fiind intalnite la mai multe specii de mamifere in forme identice. Aceasta trasatura a lor poate fi invocata drept argument in favoarea unitatii lumii vii.Desi aceste antigene sunt prezente si pe leucocite (nu si pe trombocite), in mod curent se considera ca doar eritrocitele prezinta importanta pentru stabilirea grupelor sanguine.


Datorita faptului ca reactia antigen-anticorp la care participa antigenele de grup sanguin si anticorpii lor specifici este una de aglutinare (se soldeaza cu aglutinarea hematiilor) antigenele se mai numesc si aglutinogene, iar anticorpii si aglutinine.


in practica medicala curenta prezinta importanta sistemele AB0 si Rh. Restul sistemelor de antigene sunt utilizate in medicina legala, aplicatile lor cele mai importante fiind in stabilirea paternitatii si in diferite anchete de filiatie, insa in prezent aceste proceduri tind sa fie inlocuite de catre analiza ADN.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Grupa sanguina". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: grupa Parang