Imunologie tumorala

Incarcat la data: 05 Iunie 2010

Autor: stana valentin

Pret: 50 credite

Numar pagini: 14

Tip fisier: zip

Marime fisier: 20 kb

Dupa malignizare, membrana citoplasmatica este cea mai modificata structura celulara. Semnalele reglatoare de control al cresterii si multiplicarii, care actioneaza in primul rand prin intermediul receptorilor membranari, nu-si mai gasesc tinta structurala. Incapacitatea celulelor de a receptiona semnalele reglatoare ale cresterii si diviziunii sau de a raspunde adecvat acestor semnale, este cauza principala a comportamentului invaziv al celulelor maligne. Pierderea inhibitiei de contact este reflectarea modificarilor suprafetei celulare.

Adeseori, malignizarea este insotita de sinteza unor molecule noi, localizate in oricare din compartimentele celulei si care se comporta ca antigene tu morale.
Orice structura chimica a celulei maligne, absenta in sau pe celulele normale ale tesutului de origine a tumorii, susceptibila de a induce o reactie imunitara la gazda primara sau dupa injectare la o noua gazda, poate fi considerata ca antigen tumoral.

ANTIGENE TUMORALE
Se disting urmatoarele categorii de antigene tumorale:
1. Antigenele tumorale de diferentiere, denumite si antigene oncofetale, deoarece se gasesc atat pe suprafata celulelor unor tumori, dar sunt prezente si in timpul unei faze de diferentiere embrionara. Ele lipsesc pe suprafata celulelor organismului adult sau se gasesc in cantitati foarte mici, nedectabile. a) Antigenul carcinoembrionar (CEA) s-a izolat din sangele unui pacient cu cancer de colon (1965). Este o glicoproteina de 180-200 kD, localizata pe membrana celulelor normale ale tractului digestiv la fat, dar se gaseste in cantitati foarte mici la subiectii normali adulti.

La fat, CEA este sintetizat in celulele mucoasei gastro-intestinale si este concentrat in glicocalix, pe suprafata luminala a acestor celule. In celulele embrionare normale, CEA pare a avea rol in aderenta celulara, dar probabil favorizeaza metastazarea celor maligne.
CEA este un grup foarte heterogen de molecule, cu o cantitate foarte variabila de glucide. Raportul proteine/glucide variaza intre 1/1 si 1/5. Componenta glucidica este reprezentata, in primul rand, de acidul sialic. Imunogenitatea moleculei este conferita de componenta proteica.
La adult, CEA se gaseste in cantitati mici pe mucoasa colonului, in plaman, in tesutul mamar, dar reapare in cantitati mari pe celulele maligne ale tractului digestiv uman (intestin subtire, pancreas, ficat, stomac, colon, rect). CEA se gaseste nu numai asociat suprafetei celulelor maligne, dar trece si in sangele a 60-80% dintre pacientii cu cancer de colon.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Imunologie tumorala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MEDICINATumoralereferat