Tratamentul hipertensiunii arteriale

Incarcat la data: 15 Aprilie 2010

Autor: stefanescu-stroe marcela

Pret: 50 credite

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 24 kb

Tratamentul hipertensiunii arteriale(HTA) Efectul antihipertensiv se poate datora: - diminuarii tonusului simpatic periferic , ca urmare a afectarii functiei unor formatiuni centrale implicate in controlul vasomotor ( asa actioneaza clonidina , metildopa , si partial rezerpina si blocantele beta adrenergice) - paraliziei ganglionilor vegetativi de pe traseul nervilor simpatici ( ganglioplegicele ) - paralizia terminatiilor simpatice periferice(guanetidina , rezerpina ). - blocarea receptorilor adrenergici (prin Prazosin) sau adrenergici (prin Propranolol). - blocarea canalelor de Ca (Nifedipina, Diltiazem, Verapamil). - actiune directa asupra musculaturii netede vasculare (Hidralazine,
Diazoxid, Nitroprusiat de Na). - cresterea diurezei (Hidroclorotiazida, Furosemid, Spironolactona). - interferarea sistemului renina-angiotensina (Captopril, Saralazina).

I. ANTIHIPERTENSIVE INHIBITOARE SIMPATICE PRIN ACTIUNE CENTRALa - aceasta grupa contine medicamente care actioneaza asupra SNC si determina scaderea tonusului simpaticului periferic, ceea ce duce la scaderea tensiunii arteriale; totodata, scaderea tonusului S periferic determina si scaderea secretiei de renina, ducand din nou la scaderea TA Clonidina – este un derivat imidazolic , agonist selectiv al unor receptori2 adrenergici presinaptici; stimuleaza rec. ??1 adrenergici din creier( nc.tractului solitar si zona incerta) si determina scaderea tonusului S periferic. Intervine si un mecanism periferic: stimularea rec.??1 adrenergici
presinaptici determina scaderea sintezei de catecolamine in periferie.

Administrata oral , are efect cam la o ora de la administrare; i.v. are efect mai rapid ( 10 min). Scaderea TA este precedata de o crestere a valorilor tensionale , datorita faptului ca medicamentul nu este foarte selectiv pentru receptori si la concentratii mari poate sa stimuleze si receptorii ??1 postsinaptici ??prin vasoconstrictie determina acest varf de HTA.

Durata efectului este variabila 4-24 h ; difera de la un pacient la altul, dar este constanta pentru acelasi pacient. De obicei, se testeaza durata efectului cand se incepe tratamentul.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Tratamentul hipertensiunii arteriale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: HIPERTENSIUNE