Metoda lecturii explicative

Incarcat la data: 23 Ianuarie 2012

Autor: Gui Mirela-Loredana

Pret: Gratuit

Numar pagini: 24

Tip fisier: zip

Marime fisier: 63887 kb

Cartea reprezinta cel mai complet depozit al inteligentei omenesti, inmagazinand in filele ei cunostinte, sensibilitate, fapte pe care le pastreaza intacte un timp nedefinit. Uitate intre file de sute de ani, par moarte, dar noi le putem invia dezvaluind o lume nebanuita. O carte o citesti cand vrei, cum vrei si de cate ori vrei.

 

Acest prieten tacut iti ofera ori de cate ori ai nevoie acelasi raspuns fidel la fiecare intrebare si- l repeta cu nesfarsita rabdare pana ce l- ai inteles. Cartea este atat de intelegatoare, incat atunci cand n-ai inteles-o nu se supara, nu jigneste, te asteapta sa revii.

 

Cartea este invatatorul care te conduce la bine, te face sa te bucuri, sa razi si sa plangi. O carte te trimite la alte carti si toate impreuna formeaza baza trainica a culturii noastre. Toate celelalte mijloace de raspandire a cunostintelor raman subordonate cartii si subordonate vor ramane oricat de mult se vor inmulti si perfectiona procedeele tehnice.


Prin toate compartimentele ei, limba romana isi aduce contributia la dezvoltarea gandirii si la modelarea sentimentelor, asigurand scolarului suportul evolutiei intelectuale, precum si posibilitatea integrarii in viata sociala.

           

Obiectivul central al studiului limbii si al literaturii romane in invatamantul primar este dezvoltarea competentelor elementare de comunicare, orala si scrisa ale copiilor, precum si familiarizarea acestora cu texte literare si nonliterare, semnificative din punctul de vedere al varstei. Se urmareste totodata structurarea la elevi a unui ansamblu de atitudini si de motivatii care vor incuraja si sprijini ulterior studiul limbii ti al literaturii romane.

           

Familiarizarea elevilor cu cititul presupune in primul rand insusirea tehnicii cititului, iar apoi invatarea instrumentelor muncii cu cartea, a tehnicilor de folosire a cartii, ca mijloc de autoinstruire.
in domeniul citirii, obiectivul de baza ramane consolidarea deprinderilor de citire corecta, fluenta, constienta si expresiva.
 

Citirea corecta inseamna citirea care se face fara omisiuni, inlocuiri sau inversari de silabe ori litere, fara repetari sau sunete - parazite ce umplu pauzele mari dintre cuvinte. Citirea corecta este clara si poate fi urmarita si inteleasa de cei care asculta.

           

Citirea fluenta este o citire care curge continuu, fara sacadari, poticneli sau intreruperi. Viteza citirii trebuie sa se dezvolte paralel cu viteza intelegerii. Este necesar ca , pe baza de exercitii, sa se ajunga la situaţia ca viteza normala a citirii elevilor claselor a III- a si a IV- a sa corespunda cu ritmul vorbirii lor.


Citirea constienta presupune intelegerea celor citite, lucru demonstrat de putinta reproducerii continutului citit, pe baza unor intrebari. intelegerea sensului cuvintelor este o conditie importanta a realizarii citirii constiente. Nu se renunta la citirea explicativa, prin care se asigura insusirea textului citit.

 

Un obiectiv important ramane dezvoltarea vocabularului prin explicarea unor cuvinte noi intalnite in text, folosirea lor in structuri lingvistice diverse si evidentierea situatiilor in care cuvintele capata sensuri noi. La clasa a III- a elevii pot fi condusi sa sesizeze si valorile artistice ale textului, prin procedee didactice corespunzatoare.


 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Metoda lecturii explicative". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CarteMETODALECTURA
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan