Psihologie educationala: Probleme specifice varstei adolescente

Incarcat la data: 10 Iulie 2011

Autor: Ene Simona

Pret: 50 credite

Numar pagini: 17

Tip fisier: zip

Marime fisier: 27541 kb

5 (1 review)

I. Caracterizarea generala a varstei adolescente:

Adolescenta se caracterizeaza printr-o intelectualizare intensa (dezvoltarea gandirii abstracte), prin largirea si incorporarea de conduite adulte. Perioada adolescentei (14/15-18/25) mai este denumita si perioada scolarului mare.


Daca in pubertate se inregistreaza un puseu de crestere, in perioada adolescentei se produce o dezvoltare intense in plan psihic si se stabilizeaza structurile de personalitate. Pe planul dezvoltarii biologice, adolescentul tinde spre echilibru si spre adoptarea unui conformatii apropiata de cea a adultului; in schimb, in plan psihologic, transformarile sunt extrem de rapide, spectaculoase si de maxima complexitate cu salturi la nivel unor functii, cu evolutii mai lente la nivelurile altora.

 

Diversitatea dezvoltarii psihice genereaza noi conduite si noi modalitati de relationare cu cei din jur, forme originale de intelegere si adaptare. Traversarea acestei perioade nu se face in mod lent dimpotriva tensionat adeseori cu trairi dramatice cu framantari interne pentru gasirea surselor de satisfacere a elanurilor interne, a aspiratiilor si cu tendinta de a evita teama fata de piedicile sale de viitor. Adolescentul este un noncomformist si un luptator activ pentru indeplinirea dorintelor sale, un original in adaptarea solutiilor urmarite, in modul de a privi si de a se adapta la lumea inconjuratoare.


Acestea sunt o parte din motivele pentru care adolescenta este atat de controversata de o serie de specialisti. Astfel la adolescenta este apreciata in mod diferit, fiind numita ”varsta de aur”, ”varsta ingrata”, ”varsta crizelor”, anxietatii, nesigurantei, insatisfactiei, ”varsta integrarii sociale” ,”varsta subculturii a contestatiei, marginalitatii”. in felul acesta adolescenta este privita nu numai prin prisma conceptiei autorilor respectivi, ci si ca o interpretare a conditionarilor si transformarilor multiple ce intervin in perioada respectiva a vietii.


Mai cu seama pentru prima parte a perioadei adolescentul in plan comportamental, oscileaza intre copilarie si maturitate, viseaza si este preocupat de viitor, traieste sentimental intens, dar este labil in relatiile cu sexul opus, este dornic de a sti si de a invata dar efortul depus nu este constant, este nemultumit de altii dar fata de sine adopta un usor narcisism.

 

Treptat dezvoltarea psihica, a intelectului il maturizeaza indeosebi sub raport social si cultural, il face sa devina avid de cunoastere si de participare cu responsabilitate in deplina cunostinta de cauza la activitati cu caracter social, se antreneaza in elaborarea de lucrari originale in literatura, arta stiinta, tehnica.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Psihologie educationala: Probleme specifice varstei adolescente". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROBLEMEVARSTAADOLESCENTA
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...