Teorii psihologice privind dezvoltarea copilului

Incarcat la data: 20 Aprilie 2010

Autor: tatiana bodisteanu

Pret: 80 credite

Numar pagini: 32

Tip fisier: zip

Marime fisier: 406 kb

Psihologia dezvoltarii este o ramura a psihologiei aparuta din necesitatea de a intelege modul cum se constituie caracteristicile, functiile, procesele psihice de la cele mai fragede varste si evolutia lor pe tot parcursul existentei umane, cu progresele ce caracterizeaza fiecare varsta. Baltes si colaboratorii (1980) au sustinut existenta a trei influente importante asupra dezvoltarii. El le-a denumit influente cu caracter de varsta, influente cu caracter istoric si evenimente de viata fara un caracter specific.

Influentele cu caracter de varsta se afla intr-o relatie puternica cu varsta cronologica. De exemplu, modalitatea in care copiii isi dezvolta limbajul se afla intr-un raport foarte strans cu varsta lor, un copil cu varsta de 2 ani are o performanta a limbajului mult mai redusa comparativ cu performanta unui copil de 5 ani.

Influentele cu caracter istoric sunt legate de evenimente ce au loc intr-un anumit moment si-i afecteaza pe majoritatea membrilor unei generatii date. Exemple de acest gen pot fi razboiul din Irak sau perioadele de foamete. Evenimente de viata fara un caracter specific sunt cele care influenteaza dezvoltarea indivizilor in anumite momente sau la varste diferite: efectele divortului intr-o familie sau un accident grav care are ca rezultat o incapacitate fizica etc.

Psihologia varstelor analizeaza longitudinal si vertical fiinta umana in contextul existentei sale sociale, a modificarilor psiho-fizice ce se produc sub influenta conditiilor de mediu, a educatiei, a culturii, a statusurilor si rolurilor sociale pe care le indeplineste. Principalele perspective de analiza s-au concretizat in teorii. Prima este teoria invatarii sociale, in care sunt luate in consideratie contactele pe care le are copilul cu alte persoane, pentru a determina influenta acestora asupra dezvoltarii copilului. Cea de-a doua abordare va fi abordarea psihanalitica. A treia perspectiva este cea a abordarii structuraliste in studiul dezvoltarii, care pune accent pe maturizarea biologica a copilului si pe dezvoltarea secventiala a cognitiei sale.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Teorii psihologice privind dezvoltarea copilului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURS PSIHOLOGIEfenomene psihologicedezvoltarea copilului
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan