Afectivitatea

Incarcat la data: 08 Noiembrie 2012

Autor: Dan Vasiliu

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 29 kb

5 (1 review)

Cuvantul grec spalanchna inseamna "maruntaie" (Vg. - viscera) si reprezinta partea trupului care, in antichitate, era deseori privita ca sediu al afectivitatii. Partile interne superioare (inima, plamanii, ficatul) erau tratate deosebit fata de partile interne inferioare (intestine). Este un exemplu clar de metonimie pentru a exprima abstractul prin concret. In mentalitatea noastra latina, sediul afectivitatii este inima. Noi folosim cuvantul “inima” cu sensul de sediu al vietii afective, al sentimentelor.

In acelasi timp, suntem invatati sa nu fim sentimentali, mai ales in domeniul religios. Sentimentalismul religios este considerat chiar primejdios pentru adevarata evlavie, iar dragostea se cere a fi in primul rand principiala. Si aceasta cu atat mai mult cu cat Biblia ne invata ca ”inima este nespus de inselatoare si deznadajduit de rea” (Ieremia 17, 9)

Din studiile efectuate a reiesit ca cele mai vechi radacini ale vietii emotionale se afla in centrii olfactivi de la nivelul creierului arhaic sau visceral. Sediul vietii afective umane este considerat sistemul limbic, in special nucleul amigdalian (magazin al memoriei emotionale. Sistemul limbic are o oarecare independenta in raport cu creierul. Este regiunea in care se manifesta o serie de functii cum ar fi: empatia, relatiile interumane, convingerile, credintele, sentimente de aparare sau atac, de securitate sau insecuritate.

Unii cercetatori au stabilit ca zona limbicului drept este responsabila de emotionalitate, intelegerea sentimentelor celorlalti, comunicare extraverbala, de inalta conceptualizare sau intr-un cuvant de inteligenta emotionala. Poate cea mai importanta functie este aceea de adaptare a individului la mediul social.

In acelasi sistem, limbic, hipocampul este foarte implicat in memoria afectiva a individului, rezultand capacitatea de a recunoaste starile emotionale. Sistemul limbic cuprinde insa mai multe structuri: amigdala, hipocampul, cortexul olfactiv, hipotalamulul si talamusul.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Afectivitatea". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PSIHOLOGIEreferate psohologiereferat afectivitatea
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...