Comportamentul uman de la normal la patologic

Incarcat la data: 10 Iunie 2011

Autor: Imsiar

Pret: 50 credite

Comportamentul reprezinta un asamblu de reactii ale unui organism ca raspuns la stimuli din mediul inconjurator. La realizarea raspunsului contribuie atat activitatea directa cat si gandurile emotile si sentimentele. Pentru analiza a comportamentului anormal trebuie mai intai sa incercam sa definim comprtamentul normal respective semnificatia si sensurile “normalitatii”.


Din punct de vedere conceptual modalitatile de abordare  a normalitatii pot fi diferite deoarece oameni si societatile au evoluat adeasea pe cai diferite datorita factorilor ambientali diferiti si izolarii cea ce a dus la variatia conceptului de normal de la o societate la alta.


Orice incursiune in  psihologie si medicina va ramane sub semnul intrebarii in absenta definirii normalitatii, sarcina pe cat de utila pe atat de dificila. La dificultatile de caracterizare ale normalului se adauga cand este vorba de sanatatea mintala, o serie de criterii exterioare proceselor biologice, societatea si cultura contribuie la modelarea caracterului normalitatii, precum si inacesabilitatea psihicului uman care este reprodus doar prin intermediul subiectivitatii proprii.


Dexul limbi romane defineste normalitatea ca: “obisnuit firesc normal, care este conform cu o norma ” O norma este o regula, care serveste la a face dreptate,  a redresa, catre o situatie care este considerata recomandabila de catre majoritatea.


In cazul studiilor normative de tratament se utilizeaza deobicei descrirea statistica conform repartitei gaussiene a curbei in forma de clopot astfel se potate concepe normalitatea pentru diversele fenomene fenomenelor biologice, psihologice si sociale.

Desi acest tip de normalitatea da impresia ca este foarte "obiectiv”, datorita faptului ca este bazata pe principiul statistic descrie fiecare individ pe baza unui scor total. Astfel conform acestei abordari un fenomen este cu atata mai normal cu cat este mai frecvent iar cu cat este mai indepartat de media statistica cu atat pare mai anormal Datorita acestei abordari fenomenele morbide inregistrate indeajuns de frecvent ar putea fi considerate ca intrand in sfera “normalului”.


Normalitatea, adica sanatatea, in cazul nostru cea mintala, pare a fi un amestec  complex a unei multimi de parametri ai vietii organice si sociale, aflati in echilibru dinamic, sanatate se poate spune ca reprezinta starea de echilibru dinamic si de bine biologic si psihologic pentru incadrarea sa optima in normele vietii sociale.


Astfel sanatatea umana poate fi gandita ca o ca o stare redata in cadrul care defineste normalitatea existentei individului, reprezentand mentinearea echilibrului structural al persoanei atat in perspectiva interna(a raportului reciproc al subsistemelor in comformitate cu sinteza ansamblului in raport cu normlele generale ale speciei varstei si a sexului), cat si din perspectiva externa, a echilibrului adaptativ dintre individ si mediul sau de viata.


Manifestarea acestei stari de sanatate ar fi existenta unei judecati si a unei viziuni realiste asupra lumii, dublate de existenta unei discipline psihologice si sociale, pe fundalul bucuriei de a trai.


Limita normal-patologic este extrem de greu de distins deoarece interferentele celor doua domenii sunt ambigue si greu de prevazut. Anormalitatea este o  indepartare de norma al carei sens pozitiv sau negativ ramane indiferent in ceea ce priveste definirea in sine a zonei de definitie. Sensul este important in perspectiva calitativa. Astfel, antropologic, in zona pozitiva se afla persoanele exceptionale, geniile, care joaca un rol creator in istoria omenirii, in instituirea progresului. Invers, patologia, boala, se refera la indepartarea de norma in sens negativ, spre minus, spre deficit functional si de performanta, spre dizarmonie, dezorganizare, destructurare.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Comportamentul uman de la normal la patologic". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ORGANISMcomportamentul umanpatologic
Comentarii

normalul pe care il cauti s-ar putea sa nu vina in intampinarea credintelor si principiilor tale de viata; - haosul nu exista - este o forma de perceptie a ordinii suprajacente - exista o entitate creatoare, oricum i-ai spune - - omul este structurat (dinspre subtil spre fizic) astfel 1. spiritual 2. emotional 3. psihic 4. fizic in aceasta ordine !! Intr-o fraza asta ar suna cam asa: am venit pe pamant cu o zestre, interactionez afectiv cu tot ce ma inconjoara, incerc sa gandesc ceea ce simt si incerc sa exprim (actionez, vorbesc, "ma agit") ceea ce cred ca am inteles din ceea ce am simtit. Normalul nu este o definitie; este un echilibru intre extreme si o armonie a echilibrelor. Eu definesc 4 nivele de Normal: 1. individual 2. de cuplu 3. de familie, ginta, popor 4. universal Fiecare din aceste nivele poate fi vizualizat ca o formula chimica: atom, molecula, proteina, celula si/sau organism. Daca la toate acestea as adauga ca orice deviere (deviere ce depaseste in traseul ei sinusoidal anumite limite de toleranta) de la o atitudine "normala" este sanctionata de o patologie organica, m-ai crede? Este un subiect extrem de frumos si complex. Sper sa ne mai intersectam :)

Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...