Comunicarea ca proces

Incarcat la data: 19 Februarie 2014

Autor: Mihalache Alina

Pret: 100 credite

Numar pagini: 14

Tip fisier: zip

Marime fisier: 16 kb

Inceputurile studiului procesului comunicarii dateaza inca dinaintea erei noastre. Acest studiu a fost impulsionat de contextul social al Greciei Antice in care functiona principiul ca fiecare sa-si fie propriul avocat; acest lucru nu facea altceva decit sa contribuie la dezvoltarea comunicarii intre oameni deoarece cel care reusea sa se impuna prin modul de a vorbi, de a comunica in general, devenea lider politic si facea parte din conducerea societatii.

In secolul V i.e.n, Corax din Siracuza introduce primele elemente de teoria comunicarii in cartea “Arta retoricii” aparuta in aceea perioada. Studiul comunicarii este introdus in viata academica greaca alaturi de filozofie, de catre Platon si studentii sai, printre care si Aristotel. In anul 100 i.e.n. filosofii romani, printre care si Cicero, elaboreaza primul model al sistemului de comunicare.

In secolele care urmeaza nu mai este adus nimic nou in teoria comunicarii umane. Dupa anul 1600, problemele comunicarii reapar in centrul vietii sociale; aceasta pe de o parte, datorita diminuarii rolului bisericii, ca sursa unica de putere politica, iar pe de alta parte, datorita aparitiei statelor nationale, a regimurilor democratice si a universitatilor. Toate acestea contribuie la cresterea libertatii de exprimare, la dezvoltarea literaturii si sporirea numarului de publicatii.

In limba latina, verbul „comunico-are" provine din adjectivul „munis-e" a carui semnificatie era „care isi face datoria, indatoritor, serviabil". Cuvintul a dat nastere, prin derivare, unei familii lexicale bogate din care mentionam pe „immunis-e" = scutit de sarcini, exceptat de la o indatorire (de ex.: „imun" inseamna exceptat de la contractarea unei boli, care nu face boala).

Dupa Antoine Meillet  „communise", inseamna „care isi imparte sarcinile cu altcineva". In latina clasica insemna, ca si sensul urmasuuil sau actual „care apartine mai multora sau tuturor". „Comunicus" a dat ulterior nastere verbului „communico", patrunzind pe filiera franceza, odata cu valul de neologisme romantice din ultimul secol si jumatate.

Comunicarea sta la baza organizarii si dezvoltarii sociale, influentind raporturile pe orizontala si verticala intre oameni - intervenind chiar in aspiratiile lor intime, dar si in cunoasterea realitatii.

In acest sens se accepta de catre diversi specialisti ideea dupa care, capacitatea de a-si formula si transmite gindurile in termeni verbali, este definitorie pentru om. Mai mult decit orice deprindere ori abilitate, posibilitatea comunicarii prin limbaj articulat reprezinta o trasatura universal si specific umana.

Pentru deceniile IV-VI ale secolului nostru, multitudinea de informatii a determinat o posibila sistematizare privind actul comunicarii, intre care importante ar fi urmatoarele :
- relatia dintre indivizi sau dintre grupuri;
- schimbul, transmiterea si receptarea de semnificatii;
- modificarea voita sau nu a comportamentului celor angajati in procesul comunicarii.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Comunicarea ca proces". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan