Interactiunea dintre gandire si limbaj

Incarcat la data: 30 Decembrie 2011

Autor: SOFRONIE IOANA

Pret: Gratuit

Numar pagini: 7

Tip fisier: zip

Marime fisier: 17897 kb

I .  a)   SCURTA CARACTERIZARE PSIHOLOGICA A GANDIRII

Gandirea este procesul cognitiv complex care, prin intermediul abstractizarilor si generalizarilor coordonate in actiuni mintale, extrage si prelucreaza informatii despre insusirile esentiale si necesare ale obiectelor si fenomenelor si despre relatiile lor determinative,in forma conceptiei judecatilor si rationamentului.


Gandirea este un proces cognitiv specific uman, un atribut distinctiv al omului fata de celelalte vietuitoare.


Numai datorita gandirii , omul poate stabili legaturi informationale cu insusirile de profunzime ale obiectelor si fenomenelor cu care intra in contact sau se confrunta.


Gandirea da comportamentului uman caracter anticipativ, rational si eficient . Ea este cea mai importanta componenta a intelectului uman, pentru ca pe deoparte poate atinge ea insasi niveluri inalte de manifestare iar pe de alta parte influenteaza semnificativ celelalte componente ale intelectului uman.
     

Sub influenta gandirii au loc urmatoarele  fenomene:
- memoria devine logica;
- imaginatia ajunge la rezultate superioare;
- limbajul isi creste rolul in comunicare;
- pentru inteligenta gandirea este componenta principala;
- influenteaza semnificativ procesele senzoriale afective si pe cele voluntare;
- sub influenta gandirii perceptia se transforma in observatie.

Gandirea , spre deosebire de procesele senzoriale, reflecta insusirile de profunzime ale obiectelor si fenomenelor, acelea care sunt esentiale  si necesare si care le fac sa existe ca atare in realitate.


Ea se refera la legaturile cauzale dintre fenomene si poate cuprinde infinitul.Legaturile cu  aceste insusiri si relatii profunde  nu se fac direct ci mijlocit, prin intermediul altor procese psihice si informatiile pe care acestea le furnizeaza, astfel:
- informatii senzoriale si perceptive ce vor fi prelucrate  de gandire  pana ce se ajunge la cele esentiale si necesare;
- informatii pastrate in memorie si reactualizate;
- rezultate ale actelor de gandire anterioare care sunt din nou complex prelucrate;
- informatii care sunt oferite de imaginatie asupra viitorului,posibilului,probabilului.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Interactiunea dintre gandire si limbaj". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: LIMBAJInteractiuneGandire
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...