Manipularea in cersetorie

Incarcat la data: 17 Iunie 2011

Autor: iulia oana

Pret: Gratuit

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 10503 kb

Manipularea. Tehnici de manipulare raportate la fenomenul cersetoriei

Manipularea este un subiect extrem de controversat chiar si la aceasta ora, existand numeroase studii cu privire la mecanismele si tehnicile manipularii. O definitie a acestui concept, pe care am considerat-o edificatoare, catalogheaza manipularea ca fiind actiunea de a determina un actor social (persoana, grup, colectivitate) sa gandeasca si sa actioneze intr-un mod compatibil cu interesele initiatorului, iar nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici de persuasiune care distorsioneaza intentionat adevarul, lasand insa impresia libertatii de gandire si de decizie.

 

Spre deosebire de influenta de tipul convingerii rationale, prin manipulare nu se urmareste intelegerea mai corecta si mai profunda a situatiei, ci inocularea unei intelegeri convenabile, recurgandu-se atat la inducerea in eroare cu argumente falsificate, cat si la apelul la palierele non-rationale - intentiile reale ale celui care transmite mesajul ramanand insesizabile primitorului acestuia.


Astfel, manipularea este actiunea de influentare prin mijloace nonviolente a optiunii unor persoane individuale sau a unor grupuri de persoane, astfel incat acestea sa creada ca actioneaza pe baza realitatii si pornind de la premise corecte, conform ideilor si intereselor proprii. insa, in realitate ele preiau o parere (argumentare, idee, evaluare) care nu le apartine, ci le-a fost indusa prin diferite mijloace. Scopul manipularii este inducerea unor reactii afective puternice (ura, loialitate, speranta, mila etc), care sa ii determine pe cei manipulati sa ia decizii favorabile manipulatorului. De principiu, manipularea este o actiune voita, ceea ce  presupune o intentie din partea celui care manipuleaza.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Manipularea in cersetorie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MANIPULAREAtehnici de manipularecersetorie
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...