Omul, fiinta sociala

Incarcat la data: 25 Ianuarie 2012

Autor: Paula Nechita

Pret: Gratuit

Numar pagini: 3

Tip fisier: zip

Marime fisier: 18123 kb

5 (1 review)

Omul, fiinta sociala

   

Cu totii cunoastem legende, mituri in care oamenii au fost crescuti de animalesau in singuratate, acestea sunt doar legende, mituri ale diverselor societati. Cercetarile au demonstrat ca omul nu devine om decat impreuna cu ceilalti oameni. Ca urmare principala caracteristica a omului e aceea de a fi fiinta sociala, el nu poate deveni om, nu poate sa-si realizeze obiectivele decat prin ceilalti.

 

Pe langa faptul ca este fiinta sociala mai e si o fiinta sociabila, adica are capacitatea de a trai si a se organiza in grupuri sociale, neexistand efectiv un om care sa nu faca parte dintr-un grup social. in consecinta acestea sunt grupuri sociale.

 

1.  Statusul social: fiecare dintre noi ocupam un loc in aceasta viata, unii sunt studenti, altii profesori, altii portari etc. altfel spus pozitia, locul pe care il ocupam la un moment dat intr-o societate e statusul. E extrem de important statusul unui individ deoarece in functie de el se comporta si actioneaza ceilalti. Realitatea e ca fiecare dintre noi avem simultan nu un singur status, ci mai multe, adica un set de statusuri. Problema care se pune e dupa care dintre ele suntem apreciati, care dintre ele e cel mai important. Raspunsul depinde de societate.

 

Cel mai important e master statusul – statusul ocupational. Statusurile din experianta noastra nu sunt amorfe, nu reprezinta un agregat de statusuri, din potriva ele se ierarhizeaza. Cei care ocupa aceste statusuri autotmat intra intr-o ierarhie sociala. Cei cu statusuri superioare au o mare influenta politica, au o parte de venit mai mare si au capacitatea de a influenta pe altii, cei cu statusuri inferioare deseori se afla intr-o situatie de subordonare fata de ceilalti:


•  Statusuri atribuite: fie nu depinde de vointa noastra, fie intr-o mica masura de vointa noastra.
• Statusuri dobandite sau castigate: sunt invers, depind in buna masura de vointa si actiunea noastra. Sunt extrem de importante pentru ca de ele depinde modul in care ne traim viata si nivelul respectiv.


 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Omul, fiinta sociala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: statusOMULfiinta sociala
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan