Tulburarile de limbaj

Incarcat la data: 04 Ianuarie 2011

Autor: Santa Luminita

Pret: 50 credite

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 31 kb

Tulburarile limbajului reprezinta rezultatul disfunctiilor intervenite in receptionarea, intelegerea, elaborarea si realizarea comunicarii scrise si orale din cauza unor afectiuni de natura organica, functionala, psihologica sau educationala, care actioneaza asupra copiluilui mic in perioada aparitiei si dezvoltarii limbajului.

Datorita importantei limbajului in structurarea si desfasurarea proceslor cognitive, orice afectare a acestuia ar putea influenta si calitatea operatiilor gandirii, relatiilor cu cei din jur si structurarii personalitatii copilului. Din acest motiv, cunoasterea si identificarea tulburarilor de limbaj reprezinta o prioritate a specialistilor in probleme de psihopedagogie, precizia si precocitatea diagnosticului acestor tulburari garantand reusita programului terapeuticsi recuperator al copilului cu tulburari de limbaj.
        
Clasificarea tulburarilor de limbaj
a)tulburari de pronuntie:dislalia, rinolalia si dizartria;
b)tulburari de ritm si influenta a vorbirii:balbaiala, tahilalia, bradilalia,logonevroza, aftongia si tulburari pe baza de coree;
c)tulburari de voce:afonia, disfonia si fonastenia;
d)tuburari ale limbajului citit-scris:dislexia-alexia si disgrafia-agrafia;
e)tulburari polimorfe:afazia si alalia;
f)tulburari de dezvoltare a limbajului:mutism psihogen, electiv sau voluntar si intarzierea in dezvoltarea generala a vobirii.
Aceasta clasificare cuprinde zona foneticii si fonologiei(articulare, ritm, fluenta, voce, intonatie).   Din perspectiva dezvoltarii limbajului s-au diferentiat urmatoarele tulburari:
limbaj intarziat, cumodel patologic(limbaj nedezvoltat)
limbaj intarziat cu model normal
intreruperea dezvoltarii limbajului
limbaj calitativ diferit de limbajul normal.
Clasificarea modelelor dezvoltarii poate fi utilizata in depistarea modului de instalare a tulburarilor de limbaj, in copilaria mica si mijlocie, prin metoda anamnezei. Astfel se obtine un indicator penru evaluarea rezistentei la interventia de corectare logopedica si se pot stabilimetodele de invatare si reeducare a vorbirii si limbajului.
Patru cazuri sunt ilustrative.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Tulburarile de limbaj". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: LIMBAJPsihopedagogieTULBURARIreferat
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan