Referat EVOLUTIA CREATOARE

Incarcat la data: 14 Iunie 2007

Autor: Adascalitei Virgil

Pret: 50 credite

Homo faber - Henri Bergson, Evolutia creatoare Idee principal: diferena ntre animal i inteligena la om se deosebesc prin scopul spre care tind. La inteligena animala aceasta este caracterizat de instinct (a se vedea exemplul din carte: maimu,elefant, vulpe). Inteligena la om INFERENA. Bergson i argumenteaz acest idee pornind de la epocile care au caracterizat umanitatea (piatr, metal, maina cu aburi). Invenile sunt cele care l caracterizeaz pe om: viaa noastr graviteaz n jurul lor. Observm la Bergson o RAIONALITATE APLICAT (Bergson reduce Homo Sapiens la Homo Faber). Scopul omilui n via: creare de unelte. Henri Bergson : -secolul XIX-XX; -concepie INTUIIONIST-evoluie creatoare-devenire nentrerupt. -depete EMPIRISMUL i raionalismul. Existena ntru mister i pentru revelare - Lucian Blaga, Geneza metaforei i sensul culturii - l combate pe Bergson, cu toate c admite c omul este desigur un animal nzestrat unilateral cu cea mai mare inteligen. Comparaia om - animal. Bergson nu se distinge de universul biologic, reduce omul la funciile lui. i atribue Darwin-ismul i cnsider c punctul de vedere al lui Bergson, prin care omul triete ntr-un cncret i pentru conservare, este deplasat, Blaga considernd c omul triete ntr-un mister i pentru relevare. Pentru Blaga omul nu creaz numai necesitile vitale ci omul i va crea o lume aparte - creaia de cultur. Omul are destin creator idee i cultur. Lucian Blaga: -sistem filozofic de construcie speculativ i metaforic, n centrul cruia se afl noiunea de mister = not definitorie a existenei umane. -apare martele anonim (Marele Arhitect) - denumire metaforic a modului n care misterul apare intelectul uman. -Marele Anonim = cenzur TRANSCEDENTAL (omul care triete n mister i vrea s acced la revelarea lui). Demnitatea omului - Giovani Pico della Mirandola, Despre demnitatea omului. Apare ideea de ARHIETIP ( = ideal perfect, ceva care tinde spre perfeciune) pentru c supremul arhitect este Dumnezeu, creaz lumea dup aceste arhietipuri. Ceva comun, dar cu toate acestea s fie deosebit= omul. Omul: te-am pus n centrul lumii, aezare renacentist, umanist. Aici se difereniaz de Pascal, care i aeaza omul la marginea universului - raport de fore. Dumnezeu las omului LIBERUL ARBITRU. Spre deosebire de Bergson i Blaga, Pico nu atribuie omului nici o trstur esenial, lsndu-i liberul arbitru, i las puterea de a decdea sau de a accede=bine/ru. Caracteristic pentru Pico, este nedesvrirea omului pentru c nu i d nici o trstur esenial. Giovani Pico della Mirandola: -sec XV -renacentist, extraordinar de erudit -scrie teze (200) -creaz o coal de filozofie -inspirat de Platon (deci de Aristotel)

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Referat EVOLUTIA CREATOARE". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan