Referat: Iudaismul

Incarcat la data: 26 Aprilie 2010

Autor: Buganu Marius

Pret: 50 credite

Numar pagini: 7

Tip fisier: zip

Marime fisier: 27 kb

3,6 (5 review-uri)

Iudaismul, cunoscut si sub numele de religie mozaica (dupa principalul profet evreu, Moise) este religia poporului evreu. Preceptele iudaismului au stat la baza religiilor monoteiste crestinism si islam. Termenul iudaism isi are originea in numele regatului Iuda, tara tribului Iuda - descendentii celui de-al patrulea fiu al patriarhului Iacob (sec. XVIII - finele sec. XVII i.Hr.) - cu capitala la Ierusalim, lacasul Marelui Templu.

Tragandu-si radacina din descendentii Iudeii, Iudaismul a fost infiintat in anul 2000  i.Hr. de Avraam, Isaac si Iacob si are peste 18 milioane de adepti. Iudaismul adopta credinta intr-un singur Dumnezeu, care este creatorul universului si care conduce poporul ales, evreii, prin profetii cu care el vorbeste.

Originile sale trebuie cautate in Orientul Apropiat, in Mesopotamia, Canaan si Egipt. Acesta este spatiul in care stramosii evreilor au trait timp de un mileniu, inainte ca documentele scrise sa ii mentioneze sub numele de Israel si inainte ca un stat al evreilor sa se constituie in regiunea numita Palestina, intre muntii Libanului si Peninsula Sinai.                                                                                                                              

Istoria iudaismului este impartita in trei perioade: 1. Perioada Templului din Ierusalim; 2. Perioada talmudica; 3. Perioada rabinica (din secolul al VI pina in prezent).
         
Iudaismul ortodox contemporan s-a format pe baza miscarii fariseilor (pirushim) din perioada Macabeilor. Iudaismul contemporan nu are o institutie sau personalitate, acceptata universal, care ar avea autoritatea dreptului, invataturii sau puterii. Sursele dreptului (Halaha) a iudaismului contemporan sunt: Tanahul (Tora scrisa) si Talmudul (Tora orala). Iudaismul este o religie monoteista, bazata pe principii si etica, incluse in Biblia ebraica (Tanah), precum au fost in continuare explorate si explicate in Talmud si in alte texte. in conformitate cu traditia evreiasca, iudaismul incepe cu Legamantul dintre Dumnezeu si Abraham.

CUPRINS
1. ISTORICUL IUDAISMULUI
2. FUNDAMENTELE RELIGIEI IUDAICE
3. MARILE SaRBaTORI DIN ANUL CALENDARISTIC EBRAIC
4. RITUALURI IUDAICE

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Referat: Iudaismul". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: iudaismulcurs teologie
Comentarii

Cu o prezentare buna sper ca iau si 10 :D

bun referaatul .....sper sa iau un 9

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan