Tema Apocalipsei în pictura medievală românească

Incarcat la data: 19 Aprilie 2010

Autor: Diana Baciu

Pret: 50 credite

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 12 kb

Cu toate ca rationalismul elin cautase sa inlature orice element absurd si misterios din iconografia noii arte crestine, totusi, inca din primele secole, imaginatia aprinsa a orientalilor imbinase elemente apartinand fondului mitologic elenistic pentru a exalta divinitatea lui Iisus in glorie, inconjurat de serafimi cu aripi presarate cu ochi, de tronuri de foc si de simboluri zoomorfe ale evanghelistilor, asa cum fusese evocat de profetii Vechiului Testament, vedenie amplificata si cu alte atribute de apostolul Ioan in Apocalips.

 

Reprezentarea, aparuta in secolul alV-lea mai intai in Orient si raspandita apoi in cuprinsul Europei, dovedea ca spontaneiatea imaginatiei populare accesibila factorului senzational, corespundea si popoarelor „barbare” ale Occidentului. Cu toata rigoarea teologica ortodoxismului, tot Rasaritului i s-au datorat primele comentarii ale Apocalipsei, scrise in greceste, la inceputul secolului al VI-lea, in Capadocia, de Andrei, episcopul Cesareii.Ele au fost reluate apoi in Occident, impunandu-se ca explicatii teologice pentru catastrofele politice si sociale care se petreceau in preajma anului 1000-socotit anul Judecatii de Apoi- si erau considerate pedepse ceresti prevestite in Apocalipsa.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Tema Apocalipsei în pictura medievală românească". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: APOCALIPSAlegislatia romaneasca
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan