Comportamentul Prosocial

Incarcat la data: 04 Februarie 2010

Autor: lydia88

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 14 kb

5 (1 review)

Aflam zilnic din ziare,de la radio si TV ca oamenii se ajuta, salveaza vieti, doneaza sume de bani pentru sinistrati, ofera adapost, ofera locuri de munca. Aflam de asemenea si despre violentele care se desfasoare in societate,despre saracie,umilinta,rautate. Realitatea in care traim ne arata ca toate acestea exista cu adevarat. Comportamentul prosocial este un comportament intentionat, realizat in afara obligatiilor profesionale si orientat spre conservarea si promovarea valorilor social.

Fapte precum ajutorul acordat semenilor, apararea propietatii, a bunurilor, apararea legii, a dreptatii, reprezinta comportamente prosociale. Unii psihologi exprima manifestarile prosociale prin faptele ca fiecare dintre noi se simte dator sa acorde sprijin persoanelor care depind de el. Reusita ne ofera satisfactii morale, iar esecul ne trezeste sentimente de culpabilitate. Se presupune ca fiecare dintre noi considera ca, daca ii ajuta pe ceilalti, va fi ajutat la randul lui cand va avea nevoie. In stabilirea relatiilor dintre ei, oamenii au tendinta de a mentine un anumit echilibru intre ceea ce se ofera si ceea ce se primeste. Daca acest beneficiu intre costuri si beneficii nu functioneaza, se pot produce stari de disconfort psihic.Exemple de comportamente prosociale :toleranta,cooperarea,sprijinul etc.Persoanele care dezvolta comportamente prosociale sunt oamenii care consolideaza normele si valorile sociale.
   
COMPORTAMENT PROSOCIAL – Tip de comportament orientat spre sustinerea, conservarea si promovarea valorilor sociale, fara asteptarea unor recompense externe.
         
« Asadar,ce se intelege prin comportamentul prosocial ?Dupa sociologul polonez Janusz Reykowski ,unul distre fondatorii noii orientari de studiu comportamentul prosocial se defineste prin aceea ca este orientat spre ajutorarea,protejarea,sprijinirea,dezvoltarea celorlalte persoane,fara asteptarea unei recompense externe.Alti autori considera ca acest tip de comportament poate fi definit ca « actiunea care nu aduce beneficii decat celui ce primeste ajutor ».In fine A.Baum,J.D Fisher,J.E singer inteleg prin comportamente prosociale acele « acte intentionate care ar putea avea consecinte pozitive pentru altii »,fara a se anticipa vreo rasplata.Hans Werner Bierhoff(1987) mentiona cele doua conditii necesare si suficiente,dupa opinia sa,pentru identificarea comportamentelor prosociale :
a.intentia de a ajuta alte persoane

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Comportamentul Prosocial". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: psiho-sociologieprosocial
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan