Devianta si controlul social

Incarcat la data: 17 Mai 2012

Autor: Dunarintu Daniela

Pret: 50 credite

Numar pagini: 16

Tip fisier: zip

Marime fisier: 21 kb

Controlul SocialIn fiecare societate, exista "o schema a vietii colective": fiecare individ stie cum sa se comporte in anumite situatii, stie ce asteapta ceilalti de la el si la ce reactii se poate astepta el de la ceilalti in urma actiunilor sale. Atunci cand apar comportamente neasteptate,  atipice, care nu se incadreaza in modelele recunoscute si acceptate social, ele vor fi sanctionate. Sanctiunile reprezinta unul din elementele controlului social.

In sensul sau cel mai general, controlul social reprezinta ansamblul mijloacelor si mecanismelor socio-culturale care reglementeaza, orienteaza, modifica sau influenteaza comportamentele indivizilor in societati, in vederea conformarii lor la sistemul valoric-normativ si mentinerii echilibrului societatii ca sistem.
    
Am putea spune ca, initial, teoriile despre controlul social au fost dezvoltate ca raspunsuri la interogatiile filosofilor secolului XVII privind posibilitatea convietuirii oamenilor, a desfasurarii vietii sociale in conditiile in care oamenii au atitudini egoiste unii fata de altii, sunt, asa cum sustinea Hobbes : "Homo, homini, lupus".

Mai tarziu, E. Durkheim a efectuat o analiza a moralitatii ca actiune " a societatii in interiorul nostru", ca fapt social rezultat din interiorizarea normelor. K. Marx indica constrangerea exercitata de institutii (mai ales de stat), ca factori de control social. G.H. Mead abordeaza tema controlului social, explicand 434c29e procesul interiorizarii normelor prin dezvoltarea Eului subiectiv, prin constientizarea asteptarilor pe care altii le au fata de tine.

S. Freud construieste supraeul ca autoritate sociala interiorizata, care functioneaza ca si constiinta. Iata, deci, ca teoriile despre controlul social au aparut inainte ca notiunea de control social sa fie inventata si uilizata in sociologie.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Devianta si controlul social". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: REFERATEDeviantareferat sociologie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan