Diversitatea culturala

Incarcat la data: 05 Iunie 2011

Autor: Andrei Anca

Pret: Gratuit

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 26314 kb

1 (1 review)

Relativism si etnocentrism cultural

Cercetarile sociologice si antropologice au scos in evidenta existenta unei diversitati culturale atat intre diferitele societati cat si in interiorul fiecareia dintre ele. Societatile difera intre ele atat sub aspectul culturii lor materiale (civilizatii), cat si sub aspectul culturii spirituale. Daca comparam locuintele si mijloacele de comunicatie din diferite societati, observam cu usurinta diferentele evidente privind civilizatiile care le corespund. Daca este sa comparam normele care precizeaza comportamentul adecvat, vom constata existenta aceleiasi diferente.


In antropologia culturala este prefigurata existenta a doua mari tipuri de culturi diametral opuse : cultura apolonica (apolinica) si dionisiaca. Caracterul apolonic – conform studiilor lui Ruth Benedict (1934-1950) – apartine unui tip de cultura primitiva, in care orice exces este prohibit, moderatia fiind comportamentul fundamental al colectivitatii, care cultiva personalitatea uniforma, stearsa. Un astfel de tip cultural este specific populatiei Zuni a tribului de indieni din SUA (New Mexico) , populatie care se caracterizeaza prin calm, conformism, o mai mare inclinatie spre colectivism decat spre individualism.


La celalalt pol se afla cultura dionisiaca, caracterizata printr-un exces de sensibilitate, activitate frenetica, inividualism, competitie. Tribul Kwakiutl (din Insula Vancouver, Columbia Britanica) ai carui membrii sunt dominatori si razboinici reprezinta un astfel de tip cultural.


Si societatile moderne se caracterizeaza prin diferente culturale. Constatam, in primul rand, existenta diferentelor culturale dintre statele socialiste (care acroda prioritate colectivitatii in raport cu individul) si statele capitaliste (in care accentul cade pe individ si competitie). Deosebiri culturale exista insa si intre tarile capitaliste (de exemplu, intre Anglia si Japonia), precum si intre tarile socialiste (de exemplu, Cuba si China), intre tarile maritime si cele intercontinentale etc. Este de dorit ca o diversitate culturala – expresie a ingeniozitati umane – sa fie cunoscuta, acceptata si valorificata de societatile moderne spre folosul lor reciproc.


Diferente culturale exista si in interiorul aceleiasi societati in functie de clasa sociala, originea etnica, religia, rasa, stilul de viata, interesele urmarite, alcatuind subculturile. Cu cat o societate este mai numeroasa, mai complexa, mai moderna, cu cat diferentele culturale, dintre diferitele grupuri sociale sunt mai mari, cu atat intalnim mai multe subculturi.


Subculturile reprezinta ansamblul de simboluri, norme, valori care dau identitate grupului, il disting de celelalte grupuri si care se intemeiaza fie pe mostenirea etnica, fie pe situatia economica a grupului, pe apartenenta la o anumita regiune, la o anumita breasla profesionala etc. Putem vorbi despre subcultura aurolacilor din canale, a saracilor din ghetouri, a romilor, a oamenilor de stiinta, a muzicantilor de cartier etc.


Subculturile se deosebesc de cultura dominanta si prin utilizarea unui limbaj specific (jargon subcultural). in privinta rolului jucat de existenta subculturilor in societate, parerile sunt impartie : unuii autori sustin ca mozaicul cultural este un factor de imbogatire a societatii, altii, dimpotriva, considera ca este un element nociv pentru societate, ce are drept consecinta erodarea culturii nationale.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Diversitatea culturala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CULTURALADiversitatesocietati
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...