Familia

Incarcat la data: 04 Noiembrie 2011

Autor: popa adina

Pret: Gratuit

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 12480 kb

1. Definirea familiei


Familia, remarca Ioan Mihailescu, este unul dintre cele mai raspandite tipuri de grupuri sociale. Orice individ, daca este intrebat, ar putea spune ce este o familie, pentru ca fiecare om a avut de-a face in decursul vietii sale cu familii, fie ca este vorba de familia in care s-a nascut, de propria lui familie sau de familiile din comunitatea in care traieste. si totusi, observa sociologul roman, lucrurile nu sunt atat de evidente cum apar la nivelul simtului comun. Marea diversitate de tipuri de familii care s-au succedat de-a lungul timpului sau care coexista in societatile contemporane impune gasirea unor trasaturi caracteristice comune.


In incercarile de definire a familiei, constata Mihailescu, putem decupa doua categorii de perspective: una sociologica si alta juridica.

 

Din perspectiva sociologica, familia poate fi definita ca un grup social constituit pe baza relatiilor de casatorie, consanguinitate si rudenie, membrii grupului impartasind sentimente, aspiratii si valori comune. Din aceasta perspectiva, familia este un grup primar in care predomina relatiile directe, informale, nemediate. Calitatea de grup primar nu semnifica absenta normelor si reglementarilor. Dimpotriva, familia este unul dintre grupurile primare cu cea mai mare incarcatura normativa.

 


Din perspectiva juridica, familia este un grup de persoane intre care s-a instituit un set de drepturi si obligatii, reglementat prin norme legale. Aceste norme se refera la modul de incheiere a casatoriei, stabilirea paternitatii, drepturile si obligatiile sotilor, relatiile dintre parinti si copii, modul de transmitere a mostenirii etc. Din perspectiva juridica, familia este un grup formal, reglementat prin legi si alte acte normative.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Familia". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FAMILIEindividgrup social
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan