Propaganda politica

Incarcat la data: 17 Mai 2012

Autor: Dunarintu Daniela

Pret: Gratuit

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 8 kb

Denumirea de Propaganda isi are originea in Congregatia pentru Raspandirea Credintei (lat. Congregatio de Propaganda Fide), infiintata in 1622 de Biserica Catolica, cu scopul de a coordona activitatile misionarilor in America Centrala, America de Sud, Caraibe, Filipine, Japonia, China si India, fara insa a se limita la aceste tari, si de a organiza o biblioteca si o scoala pentru preotii misionari, toate acestea cu scopul de a restaura catolicismul in tarile protestante si ortodoxe si de a-l raspandi prin convertirea celor care practicau religii necrestine.                
    
Propaganda isi are insa inceputurile in negura istoriei. De exemplu, imparatul roman Augustus i-a comandat poetului Vergiliu sa scrie Eneida cu scopul de a glorifica maretia Romei, de a inocula sentimentul de mandrie pentru trecutul Romei si pentru a cultiva virtutile romane traditionale, precum loialitatea fata de familie, Imperiu si zeii acestuia. Unii se intreaba daca aceasta este propaganda sau patriotism. in prezent, termenul are o conotatie mai curand negativa, referindu-se la raspandirea deliberata a unor informatii, zvonuri, idei si lucrari de arta, cu scopul de a dauna altor grupuri specifice, miscari, credinte, institutii sau guverne. Astfel de exemple sunt propaganda revolutionara si propaganda nazista.
    
In Doctrina pentru operatii psihologice a fortelor armate ale SUA din 2003 se poate gasi una din putinele definitii "oficiale" ale propagandei, inscrisa intr-un document doctrinar militar: Orice forma de comunicare in sprijinul unor obiective nationale in scopul influentarii opiniilor, emotiilor, atitudinilor sau comportamentelor oricarui grup de oameni in beneficiul direct sau indirect al sponsorului acestei comunicari. Tot aici, propaganda este clasificata in Propaganda Neagra, in care se lasa sa se inteleaga ca informatia ar emana de la alta sursa decat cea reala; Propaganda Gri, in care nu este identificata sursa; si Propaganda Alba, in care sursa sau sponsorul este cunoscut publicului. Relatia intre notiunile de "Propaganda" si "Relatii publice" este complexa si - in functie de interesele de moment si de conceptia despre lume - poate sa fie structurata in diverse feluri.

In urma ultimelor evenimente desfasurate pe plan mondial, chiar si deosebirile intre propaganda si relatii publice sunt greu de sesizat. In functie de punctul de vedere al celor interesati, propaganda poate fi opusul relatiilor publice, in masura in care relatiile publice "informeaza", in timp ce propaganda "dezinformeaza" si "manipuleaza", sau poate fi o forma speciala a relatiilor publice, in masura in care propaganda foloseste, intr-o masura mai mare, mijloace de manipulare si de distorsionare a realitatii. Ambele notiuni sunt foarte strans legate de notinile de "Publicitate", "Informare", "Manipulare" si "Cenzura". Din punct de vedere istoric, cenzura a fost pusa in relatie cu propaganda, dar in ultima vreme, mai ales dupa inceperea razboiului din Golful Persic, instantele politico-militare ale SUA au aplicat cenzura si in legatura cu relatiile publice.
    
In esenta, propaganda reprezinta o propagare sistematica a unei doctrine, ideologii sau idei, care reprezinta o valoare pentru vorbitor (un exemplu poate fi si propaganda electorala). Cuvantul-cheie al definitiei este "sistematic". Simpla expunere a unei ideologii sau doctrine nu reprezinta propaganda. Pentru a deveni propaganda, ideologia si doctrina trebuie sa fie raspandite printr-un sistem de comunicare, printr-o serie de evenimente organizate pe o perioada lunga de timp, cu scopul de a face ca auditoriul sa adopte un nou fel de a gandi.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Propaganda politica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: REFERATEreferat sociologiepropaganda
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...