Violenta in familie

Incarcat la data: 05 Iunie 2011

Autor: Eugenia Pana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 18

Tip fisier: zip

Marime fisier: 40672 kb

I.1. Conceptul de violenta

„Violenta in familie reprezinta orice actiune fizica sau verbala savartita cu intentie de catre un membru al familiei impotriva altui membru al aceleasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material”. ( Legea nr. 217 din 22/05/2003)


Violenta este un concept fascinant si extrem de plastic, pe care ti-l imaginezi ca pe un chip contorsionat de furie, ca pe o privire tulbure si un pumn ridicat in aer. Vorbind de violenta aproape ca  resimti o oarecare tensiune, o simti in fiecare vibratie a aerului care te inconjoara. Violenta este omniprezenta: cand treci seara pe langa o privire dubioasa,  cand infrunti adversitatea functionarului plictisit,  la un meci de forbal, cand spargi o farfurie sau strivesti un gandac, cand mananci. A trai este un gest de violenta. A muri, deasemenea. Oare exista non-violenta si care este justificarea ei naturala.?


Incercarea de a defini fenomenul se loveste de dificultatea cuprinderii tuturor aspectelor pe care acesta le implica intr-o prima instanta, violenta domestica poate fi definita astfel:“orice act violent comis de o persoana de pe pozitia unui rol marital, sexual, parental sau de ocrotire asupra altor persoane cu roluri reciproce”.


In DEX insa, violenta este indicata ca o forta, ca o putere,  ceva care tine de o vitalitate coplesitoare. Eruptia unui vulcan este violenta, o furtuna este violenta. Nu este o atitudine cat o realitate fizica, prin excelenta dinamica, manifestata. Este un proces, un act in desfasurare. Abia mai apoi intervine umanizarea definitiei, se vorbeste despre furie, violare, se moralizeaza conceptul. I se cauta temeiuri si i se judeca temeiurile.


Violenta este un fenomen care nu a fost definit sau delimitat in mod clar nici de stiinta si nici in uzul cotidian al limbii. Atunci cand mass-media foloseste acest termen, este de obicei vorba despre urmatoarele aspecte ale violentei:

- criminalitate (furturi si crime), mai ales in metropole; 90% din autori sunt barbati;
- vandalism : distrugere de bunuri;
- scandaluri: isterie si violente la concerte pop, meciuri de fotbal sau alte    evenimente de masa;
- violenta xenofoba: acte de violenta comise impotriva unei anumite parti a populatiei;
- violentele dintre bande: confruntari violente intre bande rivale de tineri;
- violenta motivata politic
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Violenta in familie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FIZICAviolenta in familieverbala
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...