Caracteristicile si structura institutiilor Uniunii Europene

Incarcat la data: 07 Ianuarie 2012

Autor: Sorana Mocan

Pret: 50 credite

Numar pagini: 21

Tip fisier: zip

Marime fisier: 49376 kb

In acest proiect vom prezenta principalele institutii ale Uniunii Europene: Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana. Rol consultativ in procesul de decizie au Comitetul Economic si Social, Comitetul Regiunilor.

 

Consiliul European are rol de stimulator al discutiilor si intiativelor comunitare. Alte institutii cu rol important in functionarea UE sunt: Curtea Europeana de Justitie (impreuna cu Tribunalul Primei Instante), Curtea de Conturi Nu in ultimul rand, avem institutia financiara reprezentata de Banca Central Europeana ce a fost creata in scopul sprijinirii uniunii economice si monetare.
 

Comisia Uniunii Europene
 

Comisia poate fi considerata organul executiv comunitar avand un caracter supranational,care a evoluat odata cu progresul constructiei europene.
  

Comisia europeana s-a format in urma fuziunii organelor administrative separate ale Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului(CECO),Comunitatii Economice Europene (CEE) si EURATOM,in urma Tratatului de Fuziune semnat la Bruxelles in 1965 si intrat in vigoare  in 1967.Potrivit acestuia cele trei Comisii s-au contopit de 1 iulie 1967, formand o noua institutie – Comisia Comunitatilor Europene, cunoscuta sub numele de Comisia Europeana,cu sediul la Bruxelles.
  

Dupa largirea din 2004 fiecare tara membra a Uniunii Europene are cate un comisar indiferent de marimea sa.Numarul comisarilor a ajuns la 27.Calitatea de comisar poate fi detinuta numai de cetateni ai statelor membre, Comisia trebuind sa cuprinda cel putin un cetatean al fiecarui stat membru.
  

Comisia este structurata pe  doua paliere:

 

- Palierul 1 grupeaza colegiul celor 27 de comisari cu functii ministeriale,numiti de statele membre pentru cinci ani(cate un comisar din fiecare tara membra a Uniunii,numiti insa de Consiliu,pe baza propunerilor facute de statele membre).Comisarii au independenta totala fata de statele membre si actioneaza in interesul general al comunitatii.Presedintele Comisiei stabileste responsabilitatea fiecarui comisar.”Colegiul Comisarilor”(CEI 27 DE COMISARI)se intalneste o data pe saptamana,de regula miercuri in Bruxelles.Fiecare problema de pe agenda este prezentata de comisarul insarcinat cu politica respectiva,dupa care colegiul ia o decizie decisiva.

 

- Palierul 2 este format din cei 24000 de membrii ai personalului permanent,divizati in 27 de Directii Generale sau departamente:
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Caracteristicile si structura institutiilor Uniunii Europene". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: comisia europeanaParlamentul EuropeanUniunea Europeana
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan