Condamnarea geopoliticii la inactualitate

Incarcat la data: 02 Februarie 2010

Autor: andreea baciu

Pret: Gratuit

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 13 kb

Chiar si caracterizarile contemporane ale geopoliticii,  incercarile de definire a ei  surprind cu deosebire  relatia dintre  mediul natural si politica. Vom reda, in continuare, cateva asemenea aprecieri, asa cum sunt ele citate in Preambulul  Dictionarului de geopolitica aparut sub coordonarea lui Yves Lacoste.

Grand Larousse universel (1962) considera ca geopolitica este “studiul raporturilor dintre state, dintre politicile lor si legile naturale, acestea din urma determinand pe primele”. Celalalt mare dictionar, Robert (1965), concepe geopolitica drept “studiul raporturilor dintre datele naturale ale geografiei si politica statelor”.

Grand Larousse universel (1989) defineste geopolitica ca fiind “stiinta care studiaza raporturile dintre geografia statelor si politica lor… Geopolitica exprima vointa de a ghida actiunea guvernelor in functie de lectiile geografiei”. Citim in „Le petit Larousse illustre”, 1994: “Geopolitica -  “stiinta care studiaza raporturile intre geografia statelor si politica lor”. in Enciclopedia Britanica, geopolitica este considerata a fi “utilizarea geografiei de catre guvernele ce practica o politica de putere" (prin urmare, geopolitica este asociata doar cu statele mari, cu puterile care au ceva de spus pe arena internationala).

Am reprodus aceste definitii pentru ca ele fixeaza o anumita intelegere, de inceput, a geopoliticii. Pentru ca fac acest lucru foarte aproape de zilele noastre, cand exista o presiune difuza, dar foarte reala, in directia unei intelegeri diferite si moderne a acestui termen.  Pentru ca ezita sa incorporeze prefaceri ce au avut loc deja in campul politicii, al puterii, si care se cereau asimilate intr-un fel sau altul si de catre geopolitica.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Condamnarea geopoliticii la inactualitate". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Geopoliticacondamnarea geopoliticiiinactualitate
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan