Democratiile romane

Incarcat la data: 07 Iunie 2011

Autor: MARI ALEX

Pret: Gratuit

Numar pagini: 3

Tip fisier: zip

Marime fisier: 10455 kb

LECTIA 1: CE SUNT DEMOCRATIILE LIBERALE ?

Democratia este inteleasa ca putere a poporului ce poate fi executata direct sau indirect. In epoca moderna s-a impus democratia reprezentativa, in cadrul careia exercitarea puterii se face de catre reprezentanti alesi.


Democratia – o perspectiva istorica    
Prima democratie cunoscuta in lume a fost in orasul - stat Atena. Principala  institutie era Adunarea, compusa din aproximativ 5000 de cetateni (barbati maturi). Deciziile de interes public si sentintele de judecata se luau prin vot majoritar, iar judecatile erau efectuate de un juriu care cuprindea 501 membri.  


Democratia imbraca doua forme: directa si reprezentativa.
-    Democratia directa presupune participarea nemijlocita a tuturor membrilor societatii la luarea deciziilor de interes public.
-      Democratia reprezentativa  presupune delegarea unei persoane sau a unui grup restrins de persoane alese din rindul societatii, care sa se ocupe de treburile publice si sa reprezinte in mod legal interesele societatilor.
      

Democratiile liberale
- Democratiile liberale sunt regimuri politice bazate pe principiul pluralismului,avind ca  valoare fundamentala  libertatea. In secolul al XX-lea, unele state nedemocratice si-au luat numele de democratii populare. Chiar daca statele se proclama democratice si au o Constitutie, ele nu sunt insa democratii liberale daca drepturile si libertatile persoanelor  nu sunt garantate si respectate in mod real.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Democratiile romane". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Democratieperspectiva istoricademocratia liberala
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...