Forma de guvernamant a Romaniei

Incarcat la data: 05 Martie 2012

Autor: den4ik

Pret: Gratuit

Numar pagini: 5

Tip fisier: zip

Marime fisier: 17842 kb

Conform constitutiei, Romania este un stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.
Forma de guvernamant a statului roman este republica.

Evolutia formei de guvernamant a Romanei a exprimat intreaga evolutie istorica, de la formarea statului unitar roman (1859), pana in prezent. In acest sens vom aminti ca potrivit Statutului lui Cuza (1864) puterile publice erau incredintate "Domnului, unei Adunari ponderatrice si Adunarii elective", domnia caracterizand deci institutia de sef de stat.


Constitutia din anul 1866, sub-sectiunea I "Despre domn", reglementeaza monarhia ca forma de guvernamant, stabilind ereditatea in linie descendenta directa, legitimitatea cu excluderea copiilor nelegitimi, primogenitura, masculinitatea, cu inlaturarea urmasilor de sex feminin. Este interesant de retinut ca si Constitutia din anul 1866 denumeste seful de stat tot domn, capitolul II fiind intitulat "Despre Domn si Ministri". Dupa proclamarea Regatului (1881) domnul "ia pentru sine si mostenitorii sai, titlul de Rege al Romaniei". Monarhia este mentinuta si de constitutiile din 1923 si din 1938.


Forma monarhica a fost inlocuita cu forma republicana de guvernamant prin Legea nr. 363 din 30 decembrie 1947. Republica a fost consacrata prin constitutiile din anii 1948, 1952, 1965.


Dupa revolutia din decembrie 1989, prin Decretul-lege nr. 2 s-a reafirmat forma de guvernamant republicana, iar potrivit legislatiei, s-a instituit functia de Presedinte al Romaniei. Constitutia actuala a Romaniei prin articolul l stabileste ca forma de guvernamant a statului roman este republica. Presedintele Romaniei este ales prin vot universal si nu este subordonat Parlamentul.


 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Forma de guvernamant a Romaniei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: romaniaconstitutieforma de guvernamant
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan