Institutii europene

Incarcat la data: 31 Ianuarie 2012

Autor: Mogos Ileana

Pret: Gratuit

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 24630 kb

1 (1 review)

Institutiile Uniunii pot fi grupate in trei categorii principale: a) institutii de orientare, directie, decizie (Consiliul European, Consiliul de Minstri, Comisia Europeana); b) de control  (Parlamentul European, Curtea de Justitie a Comunitatilor, Curtea de Conturi); c) alte organisme (consultative, de legatura, cu roluri diverse).

 

In momentul actual, , Ufunctionarea Uniunii se bazeaza pe cinci institutii: Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul de Ministri, numit pe scurt Consiliu, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (prescurtat C.J.C.E.) si Curtea de Conturi. Tratatul constitutional consacra formal functionarea Consiliului European ca institutie de sine statatoare. Pe langa institutii, UE include o serie de organisme specializate: Mediatorul European si institutiile financiare: Banca Centrala Europeana si Banca Europeana de Investiti; organisme cu rol consultativ: Comitetul Regiunilor si Comitetul Economic si Social.

 

Organismele interinstitutionale sunt urmatoarele: Oficiul de Publicatii Oficiale al Comunitatilor Europene si Oficiul de Selectie a Personalului Comunitatilor Europene. Alaturi de acestea functioneaza agentii descentralizate in cadrul celor trei piloni ai Uniunii Europene: 17 agentii comunitare specializate care functioneaza  in cadrul  domeniului comunitar (primul pilon al Tratatului CE); ISIS (Institutul European pentru Studii de Securitate) si Centrul European pentru Observatii din Satelit, ambele functionale in cadrul Politicii Externe si de Securitate Comuna (al doilea pilon); Europol si Eurojust in cadrul Cooperarii Politienesti si Judiciare in Materie Penala (al treilea pilon).


1. Comisia Europeana


Comisia Europeana reprezinta si sutine interesele generale ale Uniunii. Este un "executiv colectiv si mixt" al Uniunii Europene, alcatuit din 27 membri, independenti de guvernele nationale, alesi de comun acord de catre guvernele statelor membre, dupa consultarea Parlamentului European. Ei sunt 'investiti' prin votul Parlamentului pentru o perioada de 5 ani (Tratatul de la Maastricht).

 

Prin Tratatul de la Amsterdam personalitatea care este propusa ca presedinte al Comisiei este supusa aprobarii Parlamentului, primind astfel o legitimitate democratica directa. Comisia investita in 2004 este prezidata de Jose Manuel Barroso, care-i succede in aceasta functie lui Romano Prodi.
 

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Institutii europene". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: comisia europeanainstitutii europeneUniunea Europeana
Comentarii

daaa... :P ce te bagi tu k muska-n lapte :P :)))))

ce te doare pe tn

ce tot comentati ba? 3:)

waw :P

ceva mai pe scurt de atat nu puteati? :)))

Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...