Liberalismul

Incarcat la data: 08 Mai 2010

Autor: Nicole Muntean

Pret: 50 credite

Numar pagini: 10

Tip fisier: zip

Marime fisier: 32 kb

Doctrina liberala este fundamental spiritualitatii politice a societatii moderne bazata pe capital.Ea s-a configurat in perioada tranzitiei spre capitalism, in sec XVI- XVIII.Premisele istorice si culturale care au sugerat coaularea perspectivei politice liberale sunt sistemul politic al monarhiei absolute , economia de tranzitie spre piata libera dominata de productia industriala, Reforma si Rationalismul.

MONARHIA absoluta a fost un system politic centralizator care a conferit puteri deplinemonarhului si a stability structuri sociale de dependenta strict ierarhizate.
Prin centralizarea si desfiintarea autonomiilor domeniale, monarhia absoluta a pus bazele statului national modern.Centralizarea puterii politice o data cu a doua jumatate a sec 16 a urmarit:
1.reprimarea revoltelor taranesti
2.utilizarea fiscalitatii
3.controlul miscarii fortei de munca prin reglementari nationale.

Statul absolutist nu a fost niciodata un arbitru intre aristrocratie si burghezie si cu atat mai putin un instrument al burgheziei in formare impotriva nobilimii.
Absolutimsmul a favorizat manifestari proprii pt o realitate economica care, pe termen lung , i-a subminat si i-a eliminate insasi aceasta componenta de dominatie aristocratica.

Martin Luther, cel care este parintele reformei , s-a aratat preocupat de caracterul prea putin religios al vanzarii de indulgente, practica menita, in fapt, sa aduca bisericii resurse financiare, nu sa concilieze individual cu DivinitateaLuther avea sa sugereze o redistribuire a rolului bisericii in societate, prin disjungerea intre puterea spirituala sic ea temporala.Numai prin spirit, prin spiritual crestin , omul traieste starea de libertate.
Aceasta reforma sugerata de Luther avea sa apropie in mai mare masura biserica si religia de individ,dar nu isi propunea reformarea institutiilor de putere.
Jean Calvin a dus mai departe logica lutherana si a postulat existenta legaturii intre lumea reala si spatial crestin accesibil doar prin spiritualitate, prin relatie individuala..
Declansarea discursului critic in sec 16 , din interior, despre Biserica ca institutie atotputernica, reprezinta o componenta favorizanta in punerea bazelor doctrinei liberale.Prin urmare, reformatorii protestanti au pregatit aproape neintentionat calea liberalismului.De la constiinta individuala la libertatea individuala era un pas inca radical pentru acele vremuri, dar a fost pasul pe care l –au facut primii liberali.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Liberalismul". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: liberalismul
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan