Max Weber - Politica, o vocatie si o profesie

Incarcat la data: 30 August 2011

Autor: Madalina ionescu

Pret: Gratuit

Numar pagini: 3

Tip fisier: zip

Marime fisier: 13514 kb

Lucrarea lui Max Weber contine ideea de baza conform careia politicienii sunt cei care domina masele, intrucat reprezinta categoria care ar face orice pentru afirmarea individualismului.

 

Discursul sau debuteaza cu o definitie a statului modern, autorul fiind de acord cu bolsevicul Lev Trotkii, care a spus candva faptul ca „Orice stat se intemeiaza pe constrangere” (M. Weber, 1992, pag. 8). In opinia lui Weber, intre statul modern si constrangerea fizica exista o relatie de interdependenta, cea din urma fiind un intrument propriu statului. Astfel, statul este acea asociere umana care detine monopolul asupra constrangerii fizice legitime intr-un anumit teritoriu. in aceste conditii, el devine „un raport de dominare a oamenilor de catre oameni”, care se bazeaza exact pe acest intrument al exercitarii legitime a constangerii.

 

Dominatia respectiva implica si mijloace materiale exterioare. Se numeste uniune articulata dupa o „ierarhie a starilor”. Peste tot, in dezvoltarea statului modern, gestiunea asupra aparatului politic se concentreaza intr-un singur varf, statul modern fiind „o unitate de dominatie institutionalizata” (M. Weber, 1992, pag. 12). Nu este, deci, vorba numai despre o lupta a ideilor politice, ci si una intre doua parti.


In conceptia lui Weber, „a face politica” inseamna straduinta de a participa la putere sau incercarea de a influenta intr-un fel impartirea acesteia in stat. Altfel spus, politica reprezinta o activitate de conducere autonoma sau manifestarea legitima a constrangerii fizice, care poate fi facuta doar de catre stat.


 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Max Weber - Politica, o vocatie si o profesie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PoliticaPROFESIEMax Weber
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan