Nationalismul si teorii asupra natiunii

Incarcat la data: 13 Iunie 2011

Autor: Gheorghe Elena

Pret: Gratuit

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 22127 kb

In primul rand, nationalismul este un principiu politic, care statueaza ca unitatea politica si cea nationala ar trebui sa fie congruente.
   

Nationalismul este o stare de spirit care penetreaza larga majoritate a unei populatii; el recunoaste statul-natiune ca norma ideala de organizare politica si nationalitatea drept sursa intregii energii culturale si a bunastarii economice.  Acesta descrie un grup de oameni uniti prin (1) locuirea unui teritoriu comun, (2) o cultura si mostenire comuna, (3) interese comune in prezent si speranta de a trai impreuna in viitor, si (4) o dorinta comuna de a sustine propriul stat.

 

Natiunea este de cele mai multe ori legata si de termenul de stat, teritoriul pe care pe care se presupune ca s-a format respectiva natiune. Numai ca pe acelasi teritoriu se gasesc de obicei mai multe etnii, fiind foarte rare cazurile in care puritatea etnica a unui teritoriu sa fie totala.

 


De aceea conceptul autodeterminare nationala este direct legat de teoria suveranitatii statului, implicand independenta (secesiune sau unificare) fata de un alt stat si, consecvent, posibilitatea cetatenilor de a formula legi si de a exercita jurisdictia pe un anumit teritoriu.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Nationalismul si teorii asupra natiunii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Nationalismteoriinatiune
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...