Natiuni si nationalisme

Incarcat la data: 12 Aprilie 2011

Autor: dana sofronea

Pret: 50 credite

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 19 kb

In acest articol mi-am propus sa vorbesc in termeni generali despre nationalism, doctrina politica, derivata din conceptul de natiune si din ratiuni ale interesului national, are o acceptiune specifica, desemnand, de obicei, politica independentei economice si politice, cauza apararii suveranitatii nationale, cauza progresului si prosperitatii propriei natiuni si propriului stat, dar si despre conceptul de natiune si cum s-a format aceasta.


La inceputul mileniului, lumea a devenit integrata tot mai puternic intr-o economie de tip capitalist, iar din punctul de vedere al formei de organizare politica, democratia liberala nu pare a mai avea vreun concurent semnificativ. Aceasta evolutie i-a facut pe unii sa proclame “sfarsitul istoriei”, impingandu-i astfel sa reflecteze si sa regandeasca multe din ideile fundamentale ale civilizatiei moderne.

 

Prima initiativa importanta in sensul acestei regandiri s-a produs chiar in ajunul “marii rasturnari” a comunismului, prin publicarea intr-un studiu aparut in vara lui 1989 consideratiilor politologului american Francis Fukuyama asupra “sfarsitului istoriei” . Teza principala a lui Fukuyama este aceea ca dezintegrarea comunismului lasa cale libera democratiei liberale facand din aceasta unica prezenta in spatiul ideologic, fara un alt concurent vizibil. Prin urmare, dezvoltarea omenirii ar fi intrat in era postistorica – oricat de plictisitoare ni s-ar parea ea – si nimic nu pare sa mai ameninte suprematia democratiei liberale.

 

Fukuyama sustine ca exista doua forte coplesitoare care functioneaza in cadrul istoriei omenirii: “logica stiintei moderne” si “lupta pentru recunoastere”; cea dintai ii face pe oameni sa-si satisfaca o gama tot mai larga de dorinte prin intermediul procesului economic, iar cea de-a doua, “lupta pentru recunoastere”, este in viziunea autorului chiar “motorul” istoriei.


Prabusirea comunismului nu a avut drept rezultat numai recunoasterea suprematiei liberale si, prin urmare adoptarea de catre statele din zona a unor regimuri democratice (reflectata de atasamentul majoritatii populatiei din statele fostului lagar comunist la valorile democratiei) ci, in acelasi timp, a condus la o renastere si o reafirmare a nationalismului.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Natiuni si nationalisme". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: stiinte politicenatiuninationalisme