Organizatii Internationale

Incarcat la data: 26 Ianuarie 2010

Autor: Erdic Madalina

Pret: 50 credite

Numar pagini: 11

Tip fisier: zip

Marime fisier: 26 kb

5 (1 review)

Organizatiile internationale reprezinta un cadru deosebit de important al cooperarii intre state in variate domenii si constituie un fenomen relativ nou in procesul de dezvoltare a relatiilor internationale. Primele organizatii internationale au fost constituite in domenii limitate ale vietii internationale,in secolul al XIX-lea si anume Uniunea Telegrafica Internationala(1865) si Uniunea Postala Universala(1874) ca urmare a dezvoltarii mjloacelor de comunicatie si comertului international.Pe masura dezvoltarii raporturilor interstatale,in mai multe domenii alea vietii internationale cum sunt: educatia,sanatatea,transporturile aeriene si maritime.Au  aparut alte organizatii internationale care dupa infiintarea Organizatia Natiunilor Unite au devenit institutii specializate ale acestei organizatii.

Din 1815 pana in 1918,organizatiile internationale se dezvolta in cadrul statului suveran.Europa secolului XIX vrea sa constituie comisiile fluviale (pentru Rin ,Dunare) apoi uniunile administrative. Dupa Primul Razboi Mondial,sub impulsul Statelor Unite se concretizeaza pentru prima data viziunea unei incadrari a raporturilor dintre state si chiar dintre societati prin organizatii internationale.Societatea Natiunilor (SN) stabileste un sistem de securitate colectiva. Intrat in vigoare in 1920 Pactul Societatii Natiunilor,inclus in tratatele de la Versailles si-a incetat existenta dupa 1940(inceputul celui de al2-lea razbio mondial),organizatia desfiintandu-se si din punct de vedere juridic in anul 1946.

Dupa al Doilea Razboi Mondial organizatiile internationale mai intai cele mondiale dar si cele regionale cunosc o dezvoltare fara precedent.Tot la initiativa Statelor Unite sunt infintate organizatii cu vocatie universala: ONU,FMI,BIRD.Organizatiile se dezvolta si la scara regionala:Europa Occidentala(Consiliul Europei); America (OSA-Organizatia Statelor Americane,1948); Africa (OUA-Organizatia Unitatii Africane,1963).De la sfarsitul anilor ’40 pana la sfarsitul anilor ’80,aceasta proliferare haotica de organizatii este afectata de antagonismul Est-Vest.In anul 1989-1991,prabusirea blocului sovietic a reprezentat finalul “conflictului secolului”,luptei intre est si vest.Organizatiile internationale nemaifiind perturbate de aceasta rivalitate sunt in masura sa functioneze “normal”.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Organizatii Internationale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cooperareorganizatii internationale
Comentarii

va spunn sincer am crezut ca puneti si imagini