Partide politice

Incarcat la data: 19 Mai 2010

Autor: Borza Oana

Pret: Gratuit

Partidul politic se bucura de o diversitate de definisii. Aceasta complexitate a conceptului vine si din istorie, din caracteristici ale regimurilor politice si ale sistemelor in care au aparut dar si din cauza faptului ca sunt studiate de o multitudine de discipline adiacente.

In Monitorul Oficial partidele politice sunt definite ca fiind ”asociasii,  cu caracter politic, ale cetasenilor romani cu drept de vot, care participa, in mod liber, la formarea si exercitarea voinsei lor politice, indeplinind o misiune publica garantata de Constitusie. Ele sunt persoane juridice de drept public.”i Definirea partidelor a reprezentat o preocupare a mai multor specialisti precum Ioan Muraru, George Sebastian, Dimitrie Gusti, tosi identificandu-le ca fiind asociasii libere de cetaseni. Acestea doresc sa ajunga la guvernamant pentru a-si pune in aplicare programul. Se presupune ca partidele politice reprezinta voinsa cetasenilor. Alte definisii indentifica partidul ca pe un grup organizat de persoane care urmaresc interesul nasiunii sau ca pe o organizasie care are ca obiectiv instalarea la putere pentru a promova interesele unor grupuri.
   
Dupa strucura si modul de funcsionare Maurice Duverger a clasificat partidele in doua tipologii: partide de mase si partide de cadre. Partidele de cadre si-au facut aparisia in sec. XIX, odata cu aparisia democrasiei, si mai inseamna si ”partid de personalitasi”. Printre caracteristicile acestora amintim: ”sunt partide de reprezentare individiduala si reunesc personalitasi cu influensa in randul electoratului (elite- profesionisti, notabili) si pun accentul pe popularitatea acestora.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Partide politice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: partide politice
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan