Suportul social pentru populatia de rromi

Incarcat la data: 27 Martie 2010

Autor: fodor claudia

Pret: 50 credite

Numar pagini: 18

Tip fisier: zip

Marime fisier: 440 kb

La 25 ani de la evenimentele din decembrie 1989 care au determinat schimbari sociale majore în Romania, sistemul de protectie sociala este înca rudimentar si incoerent. Nu numai indivizii, dar si grupurile sociale sunt excluse de la protectia sociala, de catre alte grupuri sociale care beneficiaza uneori chiar în mod exagerat.

Pe fondul declinului general al nivelului de trai, al suportarii costurilor tranzitiei de catre populatie, statul a ignorat partial sau uneori complet anumite categorii de cetateni care au fost grav afectati de tranzitie. Dintre  aceste segmente sociale care nu-si pot agrega si promova în mod organizat, institutionalizat sunt marginalizate, profund dezavantajate, excluse de la  drepturi si participare sociala.
   
Literatura de specialitate occidentala face numeroase referiri la rasa sau etnie ca o caracteristica imporatanta a saraciei. Asa cum se vorbeste uneori despre o "feminizare a saraciei" tot asa se fac referiri la "saracia în alb si negru" argumentandu-se ca negrii, mexicanii sau indienii (cei proveniti din India, Pachistan sau Bangladesh ) sunt în mai mari proportii saraci decat albii din tarile occidentale. 

I. DIAGNOZA
De ce populatia de rromi devine o problema din ce în ce mai importanta pentru politica sociala ?   
1. Dimensiuni mari: aproximativ 1,5 milioane, adica 6,7% din totalul populatiei (ICCV, 1998). Pe termen scurt si mediu, proportia romilor va creste, tinzand probabil spre o stabilizare pe termen lung.
2. O situatie sociala si economica extrem de precara, cu sanse de îmbunatatire în viitor semnificativ mai reduse decat ale restului populatiei.
3. Efecte dezagregante asupra întregii comunitati datorita saraciei si dezorganizarii sociale: criminalitate, mai ales organizata, mai ridicata, riscuri ridicate de angajare în piata drogurilor.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Suportul social pentru populatia de rromi". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: populatie statisticaajutor calculatorreferat energie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan