Ameliorarea plantelor - producere seminte

Incarcat la data: 25 Februarie 2011

Autor: DanielaTrifan

Pret: 50 credite

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 95 kb

Producerea de samanta este o activitate foarte importanta in agricultura, de calitatea materialului biologic cultivat depinzand in mare parte nivelul productiior obtinute. In Romania, activitatea de inmultire a soiurilor si hibrizilor este reglementata prin acte legislative care stabilesc conditiile ce trebuiec indeplinite de agentii economici care pot produce si comercializa samanta, cat si valorile parametrilor calitativi care permit certificarea loturilor semincere.

1.1. Bazele genetice ale producerii de samanta si sarcinile care reies din acestea Din cele mai vechi timpuri, s-a observat ca folosirea la insamantare a unui material saditor superior este o conditie esentiala pentru obtinerea de recolte superioare.cantitativ si calitativ. Acest lucru a facut, ca pentru inmultire, sa fie retinute numai fructele si semintele cele mai mari. Chiar daca aceasta alegere s-a facut la intamplare, s-a reusit o imbunatatire treptata a formelor cultivate.

In perioada actuala, cand se cultiva produse ale unor procese de ameliorare fundamentate stiintific (soiuri sau hibrizi), grija fata de samanta utilizata este amplificata. Aceasta se datoreaza faptului ca soiul sau hibridul este constituit dintr-un complex de gene care ii confera superioritate din punct de vedere productiv si calitativ, precum si pentru rezistenta la boli si daunatori. Daca acest complex, care functioneaza ca un tot unitar, este descompletat, valoarea ce caracterizeaza forma respectiva se diminueaza. Existand aceasta situatie, trebuie cautate cauzele care pot afecta acest complex, in functie de acestea, recomandandu-se si masurile care trebuie luate.

Soiul sau hibridul, notiuni care in ultimul timp, sunt tot mai mult inlocuite cu denumirea de cultivar, in fond, sunt populatii create de catre amelioratori, avand anumite insusiri conform unor obiective de ameliorare dinainte stabilite. Problema mentinerii insusirilor valoroase este specifica inmultirii soiurilor. in cazul hibrizilor, care se obtin din incrucisarea a doua sau mai multe forme parentale, situatia este deosebita.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Ameliorarea plantelor - producere seminte". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: AgriculturaPLANTEseminte
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...