Conservarea microorganismelor de interes industrial

Incarcat la data: 23 Martie 2010

Autor: Maria Andrei

Pret: 80 credite

Numar pagini: 27

Tip fisier: zip

Marime fisier: 91 kb

Utilizarea la scara industriala a microorganismelor, ca agenti biotehnologici pentru obtinerea unei game largi de produse utile, impune conservarea acestora, adica mentinerea viabilitatii, a stabilitatii genetice, a puritatii si implicit a capacitatii lor bioproductive.


Tulpinile microbiene de interes pentru industria de medicamente prezinta functii specifice, iar prin conservarea lor se urmareste in mod obligatoriu mentinerea potentialului lor metabolic si a unui procent dat de supravietuire.  


in principiu conservarea microorganismelor se realizeaza prin pastrarea acestora in conditii de stress fiziologic, obtinut prin cultivarea pe medii cu un continut limitat de nutrienti si/sau la temperaturi joase.

Conditiile de conservare pot influenta o serie de caracteristici ale microorganismelor, in special potentialul bioproductiv al acestora. In functie de perioada preconizata pentru pastrarea proprietatilor microorganismelor se folosesc metode de conservare pe termen lung (ani): liofilizarea, crioconservarea conservarea prin uscare pe diferite suporturi inerte si metode de conservare pe termen scurt (luni): conservarea in ulei mineral, subcultura, reinsamantarea periodica. Datorita faptului ca necesitatile nutritionale ale microorganismelor variaza de la un tip de microorganism la altul, tehnicile de conservare sunt diferite in functie de tipul de microorganism. Pe de alta parte, metodele de conservare a tulpinilor microbiene se aleg si in functie de materialele si echipamentele disponibile.


 
Data fiind varietatea tehnicilor de conservare, trebuie mentionat faptul ca la alegerea metodei de conservare adecvata unui caz particular trebuie sa se tina seama de indeplinirea urmatoarelor conditii: mentinerea viabilitatii, asemanarea populatiei supravietuitoare cu cea originara, eliminarea riscului modificarilor genetice, asigurarea puritatii culturii, eficienta economica a procedeului.


   


1.1. Conservarea prin liofilizareLiofilizarea este o metoda de conservare a microorganismelor constand intr-un proces de ingetare-uscare bazat pe indepartarea apei din materialul celular inghetat, prin sublimare in vid. Aceasta metoda este folosita pentru conservarea pe termen lung a majoritatii bacteriilor (inclusiv cele recombinate si extremofile), precum si a drojdiilor si fungilor. Pentru reusita conservarii, respectiv evitarea alterarii proprietatilor fiziologice, microorganismele trebuie cultivate in conditii optime, fara a se utiliza medii bogate in substante nutritive.


Liofilizarea (sau uscarea prin frig) se bazeaza pe un principiu biologic - anabioza si pe doua procese fizice: congelarea si sublimarea.


Anabioza consta in reducerea sau chiar incetarea schimburilor vitale din celulele microbiene liofilizate, ca urmare a uscarii substantelor organice, care isi pastreaza insa nemodificate celelalte caracteristici.


Congelarea permite pastrarea intacta a starii fiziologice din momentul initial, ca urmare a stoparii oricarei activitati enzimatice.Textul de mai sus reprezinta un extras din "Conservarea microorganismelor de interes industrial". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CHIMIECURSBIOTEHNOLOGIICONSERVAREMedicamenteinteres economicmicroorganisme
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...