Tehnici si abilitati de comunicare eficace

Incarcat la data: 11 Februarie 2010

Autor: Iulia Grosu

Pret: 50 credite

Numar pagini: 11

Tip fisier: zip

Marime fisier: 17 kb

Un element cheie in comunicarea eficace si in obtinerea de performante in cadrul organizatiilor il constituie increderea interpersonala. Subordonatii vor transmite mesaje corecte si sincere superiorilor doar daca au incredere in acestia, in sensul ca promisiunile vor fi respectate, informatiile primite nu vor fi folosite in detrimentul lor, exprimarea sentimentelor va fi primita fara defensivitate sau razbunare. Pe scurt, subordonatii trebuie sa aiba sentimentul ca superiorul este “de partea lor” si ca se pot baza pe el.

Un manager se poate afla in relatia cu unul dintre subordonatii sai intr-un ciclu constructiv sau distructiv al increderii interpersonale.
   
Ciclul constructiv este cel in care exista o relatie de incredere. increderea din partea persoanei A fata de B are ca rezultat o comunicare mai deschisa din partea lui B. Aceasta ii sporeste increderea lui A fata de B. Daca A raspunde cu integritate, B se va simti mai increzator si isi va spori gradul de autoexpunere. Astfel, ciclul constructiv evolueaza intr-o directie pozitiva.

Ciclul distructiv incepe cu lipsa de incredere a persoanei A fata de persoana B. Cum A nu are incredere in B, comunicarea lui B tinde sa fie disimulativa si defensiva. A va raspunde probabil prin sentimente din ce in ce mai negative fata de B si va fi tot mai putin suportiv. B va avea si mai putina incredere in A, va fi mai putin deschis, mai precaut si isi va disimula sentimentele si opiniile intr-o masura mai mare. Aceasta va avea ca efect o comunicare din ce in ce mai putin eficace.

Atat persoana A cat si B pot “sparge” ciclul distructiv. Persoana A poate face acest lucru fiind in mod consistent cinstit, corect, suportiv si nonpunitiv chiar daca stie ca in prezent persoana B disimuleaza. B, vazand acest tip de raspuns al lui A, va incepe sa fie mai deschis. Persoana B poate iesi din ciclul distructiv asumandu-si riscul de a fi deschis si de a-si dezvalui gandurile si sentimentele desi crede ca A ar putea sa le foloseasca impotriva lui. Observand aceasta deschidere, A va deveni mai suportiv si va intra astfel in ciclul constructiv al increderii.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Tehnici si abilitati de comunicare eficace". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: COMUNICAREAbilitatieficace
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan