Sisteme Economice Comparate

Incarcat la data: 27 Februarie 2010

Autor: Natalia iordachescu

Pret: 50 credite

Numar pagini: 14

Tip fisier: zip

Marime fisier: 29 kb

Majoritatea specialistilor au un interes scazut fata de teoria ce prezinta diverse modele de sisteme economice. Acestia sunt interesati mai degraba de performantele economice obtinute de sistemele analizate. Mai mult decat atat, pentru a intelege legatura dintre performenta economica si sistemul care a generat-o, trebuie  inteles cum sistemul economic, dar si alti factori externi  influenteaza rezultatele finale ale acesuia.

De exemplu: sa presupunem ca analizam rata somajului in sistemul economic capitalist si in cel socialist. Din aceasta analiza constatam ca rata somajului este mai scazuta in sistemul economic socialist. in baza acestei analize putem noi argumenta faptul ca sistemul economic socialist este superior celui captalist, iar acest criteriu influenteaza pozitiv performanta sistemului economic? Bineinteles ca fara o cunoastere a tuturor factorilor care influenteaza acest dezechilibru somajului o asemenea concluzie ar fi considerata prematura.

Disciplina „Sisteme economice comparate” tinde sa fie structurata pe doua nivele: modele teoretice si rezultate . Modelele prin gradul lor de abstractizare sunt folositoare prin faptul ca fac posibila comparatia dintre diverse sisteme teoretice, acestea furnizand totodata o terminologie comuna si criterii ce permit evaluarea performantelor unui sistem economic. Teoriile si modelele furnizeaza totodata si criteriile si conceptele care stau la baza intelegerii rezultatelor obtinute. Cu toate acestea, majoritatea specialistilor sunt mai interesati sa inteleaga care sunt performantele concrete ale unui sistem economic in „lumea reala" decat cele obtinute de modelele teoretice. Interesul  major este acela de a compara un sistem economic real cu un altul. Deoarece nici un set de criterii nu este considerat satisfacator de catre specialisti, se incearca  studierea performantei unui sistem economic prin prisma unor analize multicriteriale si pluridimensionale.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Sisteme Economice Comparate". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSCONTABILITATECOMPARATEprocese economice
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan