Drept procesual civil

Incarcat la data: 11 Ianuarie 2012

Autor: nastasiuc adrian

Pret: 100 credite

Numar pagini: 116

Tip fisier: zip

Marime fisier: 166 kb

Judecata in fata instantei de fond se realizeaza potrivit unor reguli riguros si expres determinate in Titlul III din Cartea a II-a a Codului de procedura civila. Majoritatea acestor norme se aplica si in fata instantelor de control judiciar, Codul de procedura civila evocand in mod expres acesta regula in art. 298 C. proc. civ. potrivit caruia: „Dispozitiile de procedura privind judecata in prima instanta se aplica si in instanta de apel, in masura in care nu sunt potrivnice celor cuprinse in prezentul titlu”. O dispozitie similara este cuprinsa si in art. 316 C. proc. civ. cu referire la solutionarea cauzelor in recurs. Pentru aceste considerente, judecata in fata primei instante prezinta o importanta deosebita, fapt pentru care majoritatea autorilor insista asupra dezvoltarii si aprofundarii institutiilor din aceasta faza a procesului civil.

In principiu, procesul civil parcurge doua faze importante:
                
- faza judecatii propriu-zise, care se desfasoara in fata instantelor de judecata, de fond si se finalizeaza prin deliberarea si pronuntarea hotararii urmata de judecata in fata instantelor de control judiciar, etapa dupa care hotararea ramane definitiva sau/si irevocabila;
- faza executarii silite, etapa care include activitatea instantei de executare si a executorului judecatoresc (care isi indeplineste atributiile sub controlul instantei), activitate in cadrul careia hotararea definitiva (definitiva si irevocabila) este adusa la indeplinire de catre organul de executare, din ordinul si sub controlul instantei de judecata.
                
Faza judecatii propriu-zise poate avea, la randul sau, mai multe etape. Astfel, procesul civil incepe intotdeauna cu o etapa prealabila, procedura scrisa, in care partile isi comunica reciproc (prin cererea de chemare in judecata, intampinare si cerere reconventionala) pretentiile si apararile.

Urmeaza apoi etapa dezbaterilor in sedinta de judecata, in cadrul careia se administreaza probele si se pun concluzii pe fondul cauzei cu privire la pretentiile si apararile formulate. Faza judecatii se finalizeaza cu deliberarea si pronuntarea hotararii. Daca se exercita o cale de atac se trece in faza controlului judiciar, ordinar si extraordinar, care urmeaza in linii mari aceleasi etape.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept procesual civil". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTNOTE DE CURSDREPT CIVILseminar drept
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...