Evaluare motrica

Incarcat la data: 21 Ianuarie 2014

Autor: mihai mihai

Pret: 50 credite

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 19 kb

Somatoscopia consta din examinarea vizuala a aliniamentului global si segmentar al corpului din fata, spate si profil, in stare statica si dinamica (mers).

Se efectueaza initial subiectiv, fara instrumente de masura si con­trol. Cand se recurge la ajutorul acestora devine obiectiva, evaluarile globale si  segmentare  fiind in masura sa  stabileasca un diagnostic precis al aliniamentului normal si al abaterilor de la acesta.

Somatoscopia este explorarea vizuala a corpului sau a unora din regiunile sale; poate interesa corpul omenesc:
- in pozitie anatomica = somatoscopie statica;
- intr-o anumita pozitie data = somatoscopie posturala;
- in miscare = somatoscopie dinamica;


Somatoscopia urmareste:
- observarea formei si dezvoltarii generale a organismului sau a unora din partile sale componente cat si incadrarea organismului ca un tot unitar in unul din tipurile constitutionale;
- observarea si aprecierea conformatiei si a asimetriei diferitelor segmente ale corpului;
- observarea diverselor reliefuri ale suprafetei trunchiului si extremitatilor;
- observarea tegumentelor si aprecierea dezvoltarii tesuturilor subcutanate.

Pozitia ideala din care se realizeaza evaluarea este stand: cu umerii relaxati, membrele superioare pe langa corp, palmele in pozitie intermediara de pronosupinatie, degetele usor flectate, barbia orizon­tala, privirea anterior, membrele inferioare apropiate, genunchii extinsi, picioarele orientate anterior, calcaiele apropiate, varfurile usor sau chiar mai mult departate, fara sa depaseasca 45°.


Metodele obiective constau in: examinarea somatoscopica instru­mentala a aliniamentului corpului, examen clinic general, examen radiologie si somatometrie.

Examinarea  somatoscopica  instrumentala  a corpului uman se realizeaza cu:
• firul cu plumb, la care raportarile se fac doar pe verticala;
• cadrul antropometric de simetrie (CAS), la care raportarile se fac atat pe verticala, cat si pe orizontala.
Cadrul antropometric de simetrie are dimensiuni de 2m inaltime si 1m latime.

Gradarea se face pe orizontala de la mijloc, deci de la punctul zero (0) spre dreapta si stanga, din 10 in 10 cm, iar pe verticala de jos in sus, de la 0 pana la 200 cm. Astfel, CAS este impartit in pa­trate cu latura de  10 cm.
Verticala din mijloc, de la punctele zero (00) se suprapune liniei mediane a corpului.
Examinarea somatoscopica instrumentala se realizeaza: din spate, profil si fata.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Evaluare motrica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: seminarii educatie fizicaevaluare motricaseminar somatoscopie
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...