Fenomene de risc geologice: eruptiile vulcanice

Incarcat la data: 29 Aprilie 2010

Autor: Rebendici Krisztian

Pret: 80 credite

Numar pagini: 27

Tip fisier: zip

Marime fisier: 15128 kb

Structura interna a Pamantului. Tectonica placilor: Contacte ale placilor tectonice Divergenta: rifturi, dorsale Convergenta – subductie 1300 de vulcani activi pe Glob  Criteriul activitatii vulcanice: Vulcanii activi erup cu regularitate , sau au erupt cel putin o data in ultimii 10.000 de ani Vulcan adormit: nu a erupt in ultimii 10.000 de ani Vezuviu,Etna

Vulcan stins: nu a erupt de peste 25.000 de ani  Elbruz (Iran),Kazbek (Caucaz) Damavand (c.m.m. Asia); Shiprock
a) vatra vulcanului:  sursa magmatica ce alimenteaza eruptiile.
b) cosul vulcanilor ( hornul), canalul prin care lava ajunge la suprafata
c) craterul, se gaseste in continuarea cosului si are forma de palnie.
d) conul , este forma de relief rezultata din acumularea materialelor provenite din eruptie.
Caldere
cratere uriase formate prin explozie si largite mult prin prabusirile care urmeaza.
Din vechiul con vulcanic nu mai ramane decat portiunea de la poalele acestuia sub forma unui perete circular, in interiorul caruia se pot forma ulterior, conuri vulcanice mai mici.
Dupa forma si geneza se pot deosebi mai multe tipuri:
Caldera monogena se formeaza printr-o prabusire rezultata in urma unei singure eruptii. Este un crater urias, situat in partea centrala a conului.
Caldera poligena mult mai mare, implica distrugerea aproape completa a conului vulcanic. Se formeaza in urma mai multor eruptii, care creeaza si mici caldeire periferice
Caldera inelara presupune in plus o noua faza de eruptii, ce da nastere la unul sau mai multe conuri in interiorul calderei.
Caldera in trepte ia nastere in urma scufundarii inegale pe falii sau fisuri circulare, a unei mari parti din con. Treptele dau calderei aspectul unor circuri imbucate, cum sunt cele din vulcanul Camerun.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Fenomene de risc geologice: eruptiile vulcanice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: VULCANICEFenomenefactori de risc
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan