Nutritie umana

Incarcat la data: 24 Martie 2010

Autor: adriana

Pret: 80 credite

Numar pagini: 31

Tip fisier: zip

Marime fisier: 60 kb

Ratia alimentara reprezinta cantitatea de alimente ce asigura necesarul de substante nutritive si de energie calorica a unui individ in 24 de ore. Acest necesar depinde de particularitatile individuale: varsta, sex, stare fiziologica, activitate fizica, conditii de mediu etc.

Modul in care diferite alimente contribuie la asigurarea nevoilor nutritive depinde de caracteristicile lor nutritionale, adica de continutul lor in nutrienti, de calitatile acestora, de raportul dintre ele.
Studiul unei ratii alimentare se desfasoara in doua etape:

Etapa A. Alcatuirea ratiei
in acest scop se procedeaza astfel:
a)    Se stabileste categoria consumatorilor carora le este destinata ratia: varsta, sex, activitate;
b)    Se stabileste nivelul energetic (in kcal) al ratiei in functie de tipul consumatorului;
c)    Se stabileste numarul de prize alimentare (mic dejun, gustare, dejun, cina etc);
d)    Cu ajutorul tabelelor de alimente si preparate se aleg produsele pentru fiecare priza alimentara, se precizeaza calitatile si se introduc intr-un tabel de urmatoarea forma:
Facand suma kilocaloriilor si totalizand fiecare din factorii nutritivi continuti de alimentele ce compun ratia se afla nivelul energetic si continutul sau in proteine, lipide, glucide.

Etapa B. Analiza ratiei
Pentru a aprecia calitatea ratiei alcatuite se procedeaza la determinarea unor indici de calitate astfel:
a)    Structura ratiei se stabileste prin compararea datelor ratiei reale cu cele ale unei ratii etalon. Datele obtinute se raporteaza procentual la valorile ratiei etalon si se reprezinta grafic. Variatiile in plus sau minus ilustreaza structura ratiei analizate.
b)    Deoarece intre substantele nutritive (P, L, G) exista stranse relatii, este necesar sa se stabileasca proportia dintre proteine, lipide, glucide. in acest scop, se raporteaza toate valorile obtinute la valoarea proteinelor.
c)    tinand cont de coeficientii calorigeni ai proteinelor (4,1 kcal/g), lipidelor (9,3 kcal/g) si glucidelor (4,1 kcal/g) se calculeaza aportul energetic al fiecaruia din aceste substrate calorigene.
d)    Cu ajutorul datelor obtinute la punctul precedent se calculeaza procentul de kcal furnizate de proteine, lipide si glucide.
e)    Daca valoarea energetica a ratiei zilnice se considera 100%, se calculeaza distributia alimentelor pe fiecare priza alimentara.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Nutritie umana". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSNutritieindustria alimentaranutritie umana
Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...