Cantecul Zorilor

Incarcat la data: 15 Martie 2012

Autor: Dumitru Adriana

Pret: Gratuit

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 5569 kb

In fiecare toamna, in luna octombrie, sarbatorim una din cele patru mari Sambete ale mortilor de peste an: Mosii de toamna sau Mosii de Samedru. Despre aceasta tema complexa a mortii in traditiile romanesti ar fi multe de spus. Am ales insa sa vorbim despre Cantecul Zorilor, un cantec funebru aparte, atestat in Banat, Hunedoara, nord-vestul Olteniei. Cantecul Zorilor are o linie melodica unica in folclorul muzical romanesc, fiind de o mare arhaicitate. C. Brailoiu, cel mai important etnolog-muzicolog roman, afirma ca nu este un simplu bocet, ci un stravechi cantec funerar.

Trasaturile arhaice ale formei sale, elementele mitologice precrestine din continutul sau au fost puse in evidenta (si) de O. Barlea, care a demonstrat convingator existenta speciei intr-o epoca anterioara formarii zonelor etnografico-folclorice si dialectale cunoscute noua astazi.

Ritualul in care sunt performate cantecele funerare de Zori are la baza o viziune mitica ce trateaza moartea ca o calatorie si postexistenta ca un alt mod de a fi.Pretutindeni in lumea traditionala moartea este sau a fost considerata o a doua nastere,inceputul unei existente noi, spirituale. Cu toate acestea, cea de a doua nastere nu este naturala precum prima, nasterea biologica; adica nu este data, ci trebuie creata ritual. Imaginarea mortii ca o mare calatorie are ca rezultat o serie de practici rituale legate de Marele Drum.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cantecul Zorilor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: seminar facultatecantecul zorilorseminar literatura
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...