Estetica - filosofie a frumosului artistic si fenomenologie a operei

Incarcat la data: 09 Octombrie 2010

Autor: Madame Pissy

Pret: 50 credite

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 29 kb

Cand a aparut in deceniul patru al acestui secol Estetica lui Vianu, evenimentul a fost de natura sa nu surprinda, nici pe specialisti si, intr-o oarecare masura, nici publicul larg. Un intreg cortegiu de acumulari in cuprinsul gandirii estetice si critice romanesti pregatisera acest moment, iar Vianu il transformase din posibilitate in realitate. Sa urmarim, pe scurt, acest traseu.

O estetica implicita si implicata in alte contexte, desigur ca a existat si pana la tinerea intre anii 1858-1863 de catre Simion Barnutiu, la Iasi, a primului curs universitar de estetica sau pana la publicarea primului text de estetica filosofica in 1861 de catre Radu Ionescu, intitulat totusi timid numai Principiile criticii, desi ideile de baza sunt desfasurate intru legitimarea unui concept filosofic al artei si frumosului. in fapt, partea a doua a secolului trecut se caracterizeaza printr-o preocupare tot mai accentuata pentru estetic si estetica. Pe de o parte, din motive adanci de ordin existential si cultural este afirmata acum prin Maiorescu si C. Leonardescu o estetica, care desi are o intemeiere filosofica (in cel dintai caz, prin apel la Platon, Aristotel, Hegel, Feurbach, Schopenhauer, iar in cel de-al doilea, prin apel la stiintele pozitive), se infatiseaza mai degraba ca o critica culturala, cu o finalitate de pedagogie sociala.

Pe de alta parte, coexista cu aceasta directie o estetica filosofica universitara putin interesata, sau nu in primul rand, de infratirea cu instanta criticii. Astfel, Ion Pop-Florentin publica primul tratat de estetica din Romania intitulat: Estetica, stiinta filosofica despre Frumos si Arte (1874, partea I si 1887, cea de-a doua). Constantin Dimitrescu-Iasi publica in 1877 teza sa de doctorat, Der Schönheitsbegriff. Eine ästhetisch-psychologische Studie (Conceptul de frumos. Un studiu estetico-psihologic, iar Constantin Leonardescu publica in 1898 volumul Principii de filosofia literaturei si a artei. incercare de estetica literara si artistica, de fapt, o tentativa de elaborare a unei estetici filosofice intemeiata pe datele pozitive oferite de biologie, psihologie si sociologie.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Estetica - filosofie a frumosului artistic si fenomenologie a operei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ESTETICAVIANUlimba romanaseminar educational
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...