Teoria literaturii

Incarcat la data: 09 August 2012

Autor: anca preotu

Pret: Gratuit

Def: stiinta literaturii este disciplina care are ca obiect principal studiul categoriilor, al  conceptelor, al proceselor de creatie si de receptare a unei opere literare. Ea este aceea care circumscrie specificitatea literaturii, dovedind particularitatea discursului literar in raportare la discursul de alta natura:  politic, stiintific, juridic etc.   Aceasta disciplina e alcatuita de fapt din trei subdiscipline:

1. Teoria lecturii - studiaza  procesele, in primul rând intelectuale, ale receptarii, studiaza complexitatea fenomenului de perceptie a textului literar.
2. Teoria literara- reprezinta un segment dificil care se ocupa de studiul genurilor si al speciilor literare, al  formelor de reprezentare literara, precum si de studiul  dialecticii acestor forme, dialectica ce confera tocmai specificitatea literaturii.
3. Teoria comunicarii literare - studiaza concepte particulare ale prozei precum:  naratorul, naratarul, vocea auctoriala, dimensiunile temporale  ale naratiunii, ritmul narativ etc. Aceasta subdisciplina are un pronuntat caracter aplicativ.

Opera literara (literatura) este o filozofie concreta a existentei,  pentru ca face uz de imaginea artistica. Din aceasta perspectiva, toate disciplinele care circumscriu literatura , critica literara, istoria literaturii, stiinta literaturii si estetica,  reprezinta toate filozofii ale acestei filozofii concrete, literatura.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Teoria literaturii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: seminarteoria literaturiiseminar literatura
Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandalele ECCO Touch Plateau sunt confectionate din piele moale cu detalii metalice(tinte). Sunt...