Cinematica rigidului

Incarcat la data: 29 Ianuarie 2010

Autor: bercea george doru

Pret: 50 credite

Numar pagini: 26

Tip fisier: zip

Marime fisier: 461 kb

Miscarea rigidului este determinata cand se cunosc expresiile generale, ca functii de timp, pentru vectorul de pozitie, viteza si acceleratia unui punct oarecare M al rigidului, in raport cu un punct O1, presupus fix.


Pentru efectuarea studiului se alege un sistem de referinta admis fix , de versori 1111zyxO111k,j,i si un sistem de referinta mobil solidar cu corpul in miscare, Oxyz de versori k,j,i (fig.7.1). Alegerea punctului O ca origine a sistemului mobil este arbitrara.



Vectorul de pozitie al punctului M, fata de sistemul fix este 1r iar fata de sistemul mobil este r . Pozitia originii sistemului mobil fata de sistemul fix este definita de vectorul 0r. Se poate scrie relatia:


rrr01+= (7.1)


Ecuatia (7.1) poate fi exprimata si ca o ecuatie vectoriala functie de timp:


Fig. 7.1


)t(kz)t(jy)t(ix)t(r)t(r01+++= (7.2)


Vectorul )t(rr 0 0 = este o functie vectoriala de timp, continua, uniforma si derivabila de cel putin doua ori.


Vectorul )t(kx)t(jy)t(ixrOM are modulul constant = = + +


.ctzyxr222=++= si directia variabila, deoarece distanta dintre punctele O si M nu se modifica, conform ipotezei rigiditatii corpului. in consecinta, proiectiile x, y, z ale acestui vector, pe axele sistemului de referinta mobil sunt constante. Versorii )t(k),t(j),t(i sunt functii vectoriale de timp deoarece isi schimba in timp pozitia, odata cu axele pe care le caracterizeaza.


Un vector functie de timp se exprima cu ajutorul a 3 functii scalare de timp (proiectiile pe axele sistemului cartezian). Prin umare, conform relatiei (9.2) vectorul )t(r1 se exprima cu 12 functii scalare de timp, care provin de la marimile vectoriale: )t(k),t(j),t(i),t(r0. Cele 12 functii scalare nu sunt independente, deoarece pot fi scrise 6 relatii specifice, datorita faptului ca versorii k,j,i sunt versorii unui sistem de axe triortogonal.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cinematica rigidului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: inginerie mecanicacinematica punctului
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...