Anatomie functionala si biomecanica

Incarcat la data: 25 Noiembrie 2011

Autor: Marc Catalin

Pret: 100 credite

Numar pagini: 95

Tip fisier: zip

Marime fisier: 334679 kb

5 (1 review)

Obiectul anatomiei functionale. Definirea termenilor anatomici. Partile componente ale organismului uman. Organizarea corpului uman: celula, tesuturi, organe, sisteme, aparate. Functiile oaselor, clasificarea oaselor. Conformatia exterioara a oaselor. Structura oaselor. Periostul si functiile acestuia


Anatomia omului este stiinta care se ocupa cu studiul formei si structurii corpului uman.
Compararea asemanarilor si deosebirilor dintre partile componente ale organismului uman si animal a pus bazele anatomiei comparative.

 

Anatomia functionala este un concept care inlatura simpla memorare a formatiunilor anatomice din structura corpului uman si care a pus bazele determinismului cauzal al faptelor de observatie macro- si microscopice. Totodata ea permite analiza legaturii dintre structura si functie.
 

Terminologia anatomica
Primele incercari de exprimare a termenilor anatomici s-au conturat prin folosirea celor doua limbi clasice, greaca si apoi latina. Denumirile formatiunilor anatomice se dadeau in acea perioada dupa asemanarea lor cu obiectele din jur. De exemplu
-    crista galii – creasta cocosului
-    pisiform – in forma de bob de mazare
-    sesamoid – ca o samanta de susan
-    artera – „canal de aer” – se sustinea ca prin vase circula aer
Termenii utilizati in prezent sunt aprobati de Comitetul International pentru Nomina Anatomica. Limba de comunicare internationala este limba latina.
 

Partile corpului

Corpul uman este format din: cap, gat, trunchi si membre.
Capul si gatul alcatuiesc impreuna extremitatea cefalica a corpului.
Capul este alcatuit din doua parti:
-    una craniana, situata superior si posterior, corespunzatoare neurocraniului sau cutiei craniene
-    alta, reprezentata de fata, asezata anterior si inferior.
Gatul este partea corpului care leaga capul de trunchi. El are:
-    o regiune posterioara sau nucala, alcatuita din vertebre, articulatii si muschi
-    o regiune cervicala anterioara care contine muschii, fascii, osul hioid, dar si organe ale gatului: laringe, trahee, esofag, tiroida, etc.
Trunchiul este format din trei parti suprapuse: torace, abdomen, pelvis. in interiorul lor se gasesc cavitatile viscerale: toracica, abdominala, pelvina.
    Cavitatea toracica este despartita de cea abdominala prin muschiul diafragma. Cavitatea abdominala se continua caudal cu cavitatea pelvina, care este inchisa inferior de diafragma pelvina si de diafragma urogenitala.
    Peretii trunchiului sunt formati din elemente somatice: oase, articulatii, muschi, fascii, vase, nervi. Peretele posterior al toracelui si abdomenului formeaza spatele. Anterior si lateral se afla peretii anterolaterali ai toracelui si abdomenului. Peretele anterior al toracelui contine glanda mamara.

 

Membrele

Membrele superioare se leaga de trunchi prin centura scapulara. Partea libera a membrelor superioare este formata din: brat, antebrat si mana.
   

Membrele inferioare se leaga de trunchi prin centura pelviana. Partea libera a membrelor inferioare este alcatuita din trei parti: coapsa, gamba si picior.
   

Partea somatica a corpului cuprinde totalitatea formatiunilor anatomice, cu exceptia viscerelor. Ea este constituita in special din organele aparatului locomotor, a caror masa reprezinta aproape 2/3 din greutatea corpului.
   

Viscerele sunt organele interne ale corpului.

 


 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Anatomie functionala si biomecanica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ORGANISMANATOMIEKinetoterapie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan