Suport curs - Politici sociale

Incarcat la data: 26 Noiembrie 2013

Autor: Preda Ovidiu

Pret: Gratuit

Numar pagini: 132

Tip fisier: zip

Marime fisier: 727 kb

Devenirea politicilor sociale este strans legata de evolutia statului, de consolidarea statului national, de evolutia drepturilor sociale de-a lungul timpului. Politicile sociale au aparut din necesitatea de a rezolva o serie de nevoi sociale. Termenul „politici sociale” este folosit pentru a desemna acele activitati sau actiuni (e vorba de strategii, programe, legislatie, decizii s.a.), intreprinse de stat sau prin intermediul statului, care au ca scop principal cresterea bunastarii individuale si colective, asigurarea unei vieti sociale normale pentru toti membrii societatii.

 

Este binecunoscut faptul ca sistemele economice nu pot asigura satisfacerea tuturor nevoilor sociale. De aceea, este nevoie de interventia statului, prin politicile sale sociale, pentru satisfacerea unor nevoi umane de protectie sociala, de securitate sociala prin oferirea unor servicii sociale cum ar fi accesul la educatie, la servicii de sanatate, asistenta persoanelor cu nevoi speciale, a copiilor abandonati, a batranilor s.a.m.d. Cu alte cuvinte, statul intervine si reglementeaza relatiile dintre indivizi, grupuri, comunitati, institutii sociale in vederea cresterii bunastarii sociale, prin intermediul redistribuirii unor resurse, cum ar fi resursele materiale, de servicii, timp, financiare.


Astfel, statul elaboreaza programe care sa combata saracia, somajul, excluziunea sociala. Redistribuirea resurselor se face catre cetateni, sub forma de pensii, ajutor de somaj, asigurari de sanatate, protectie adresata copiilor abandonati sau proveniti din familii numeroase, familiilor sarace (fara venituri, sau cu venituri insuficiente asigurarii subzistentei), persoanelor aflate in incapacitate temporara de munca, persoanelor cu handicap s.a. Politicile sociale cuprind politici de stat, dar si politici colective sau private, in masura in care formele non-statale de politica sociala se inscriu in sistemul legal, formal si institutional al statului respectiv.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Suport curs - Politici sociale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: curs sociologiesuport de curspolitici sociale
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan