Elitele politice

Incarcat la data: 03 Mai 2010

Autor: colia21

Pret: 50 credite

Numar pagini: 3

Tip fisier: zip

Marime fisier: 16 kb

5 (2 review-uri)

Orice societate este divizata intre o majoritate absoluta si o minoritate dominanta. in societatile moderne, aparatul administrativ este condus de un numar mic de inalti functionari. Oricare ar fi numele dat acestei minoritati - oligarhie, clasa conducatoare, guvernanti, lideri, grup de decizie, nomenclatura - membrii sai beneficiaza de privilegiul apartenentei la elitele sociale si politice ale societatii.

Functiile elective si cele guvernamentale sunt monopolizate de profesionisti ai politicii. Aceste grupuri pot fi considerate elite in masura in care  isi stapanesc propriile sisteme de recrutare a membrilor  si  prezinta o anumita omogenitate sociala si culturala. Termenul ,,elita” provine de la ,,elite”, care in traducere din limba franceza inseamna distins, select, ales.

In literatura de specialitate nu s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste determinarea notiunii de ,,elita politica”. Pentru definirea  acestui concept si a dimensiunilor sale e necear sa identificam unele repere:
- in primul rand, elita politica a societatii o constitue persoanele, care se ocupa profesional de activitatea politica, scopul final al aspiratiilor lor fiind exercitarea puterii;
- in al doilea rand, persoanele suspomenite constitue un grup, relativ izolat de restul societatii, cu un inalt grad de coeziune si care respecta, in linii generale, ,,regulele de joc” stabilite in cadrul regimului politic dat. Interesele, valorile si aspiratiile diferitor fractiuni ale elitei politice pot fi comune, dar pot sa si difere, de exemplu la grupul aflat la guvernare fata de cei din opozitie;
- in al treilea rand, exista o recunoastere, acceptare sociala a acestui grup de politicieni, ceea ce le confera o anumita legitimitate.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Elitele politice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: curs stiinte politice
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan